Rekord i 30 år

De aller heftigste offshoreracerne skal i sommer forsøke å slå en 30 år gammel rekord. Tvedestrand-Hirtshals-Tvedestrand. Les hvem som sitter på rekorden.

Publisert Sist oppdatert

Av Hans Due

En tidlig sommermorgen for ganske nøyaktig 30 år siden satte to Tvedestrandsgutter ut på en ferd fra Tvedestrand til Hirtshals og tilbake igjen. Klokken seks den morgenen var det blikkstille, og i sin ombygde Windy 22 med 2 X 235 Johnson påhengsmotorer skulle Petter Marcussen og Audun Tegdan bli historiske. På 2 timer og 45 minutters effektiv kjøring satte de en rekord på strekningen som flere har prøvd å slå i ettertid, men ingen har klart. Den 6. juli i år skal noen av de aller heftigste offshore 1-båtene forsøke å ta rekorden når racet Skagerak Across arrangeres igjen etter mange års dvale. Arrangøren, Tvedestrand Racing Klubb regner med minst 20 båter til start, hvorav den minste som er påmeldt så langt er på 27 fot.

Heldige med været

- Vi var ekstremt heldige med været den dagen, forteller Audun Tegdan til Båtmagasinet. Han er på plass i Tvedestrand for å motta vandrepokalen som er satt opp i racet, og som han kanskje må overlate til vinneren av årets race om et par måneder. Hvis de da klarer å slå rekorden.
- Vi dro ut klokken seks om morgenen og hadde alliert oss med havnemyndighetene både her hjemme og i Hirtshals for at tiden vår skulle være offisiell. Det var så stille på sjøen at vi kunne gi flatt jern hele veien til Hirtshals. Der måtte vi etterfylle, men visste ikke at drivstoff var å få et godt stykke oppe i byen. Vi hadde store tanker som vi ikke hadde klart å bære fulle med bensin, så vi forsøkte å få hjelp i fiskerhavna. Det fikk vi til slutt, men måtte smøre en truckfører med en kasse øl som vi kjøpte i den lokale kolonialbutikken. Da kjørte han trucken og kannene våre helt opp til bensinstasjonen i byen og tilbake igjen etter at de var fylt.
Etter at vi hadde tanket opp igjen, var det bare å sette kursen mot Tvedestrand. Vi hadde bare et kompass å navigere etter. Dette var lenge før GPSens og kartplotterens tid, men vi ble klokket inn på rekordtiden 2 timer og 45 minutter. Turen fra Hirtshals hadde gått enda raskere enn overfarten den andre veien. På tilbaketuren brukte vi bare 1 time og 18 minutter, forteller Tegdan som tror rekorden ryker i år - vel og merke hvis væregudene vil det.

Tre meter bølgehøyde

- Vi har satt en grense på bølgehøyde 3 meter, sier racesjefen, Øystein Haugenes som også er president i Tvedestrand Racing Klubb.  Han forteller at hovedsponsoren Norsafe stiller med fem rescuebåter som følgebåter og sikkerhetsbåter. Det er Norsafes Magnum 850 og 750-modeller som skal benyttes. I tillegg skal kystvaktskipet Nornen muligens bistå. Det er ekstrem fokus på sikkerhet i årets race i motsetning til i gamle dager da det kun var sikkerhetsopplegg ved start i Tvedestrand og i Hirtshals. På vei over Skagerak måtte racedeltagerne klare seg selv som best de kunne. I år er det en times obligatorisk pause i Hirtshals for tanking og justering av utstyr, og så blir det fellesstart for  tilbaketuren, forteller Haugenes.

Flere race

Det kommer til å bli båtrace i Tvedestrand hele den første uken av juli. Det skal arrangeres VM-runde i klassene Offshore 3B og 3C, rundbanedrace for katamaraner og det tradisjonelle Fjordløpet.Det kommer deltagere fra mange forskjellige land. Arrangøren forventer et yrende liv i byens gater den uken. Byens hotellkapasitet er allerede sprengt, og mange har booket seg inn på hoteller i Arendal for å være med på folkefesten. Normalt er det også veldig mange fritidsbåter som tar turen innom sørlandsbyen, og selv om gjestehavnkapasiteten blir noe mindre enn vanlig, regner man med at det blir et yrende liv også på fjorden i de dagene. Selve Skagerak Across-dagen 6. juli er det også 200 års minnemarkering for slaget i Lyngør der krigsskipene "Najaden" og "Dictator" braket sammen. Hele slaget var over på 40 minutter, og foruten en rekke forskjellige tilstelninger hele den dagen blir selve markeringen av slaget holdt fra kl. 22.10 til 22.50 om kvelden - akkurat på samme tidspunkt som slaget sto. Det skal garantert skje med dunder og brak, forteller arrangøren.
Ytterligere informasjon finner du på www.skagerakacross.com og www.lyngør2012.no

(11.05.2012)