Ny Viknes

Med den nye 1080 er Viknes blitt skikkelig voksen. Askøybedriftens nyeste tilskudd har verdenspremiere under ”DRA TIL SJØS 2008”- messen i Bergen, som starter på forstkommende torsdag. Båtmagasinet fikk anledning til en liten snikpremiere. Vi fikk et par timer på fjorden med den.

Publisert Sist oppdatert

Det er alltid hyggelig å stifte nye bekjentskaper, og dette var et usedvanlig hyggelig bekjentskap.
Selv om bedriften ikke vil kalle den en walkaround-båt, gir det likevel en følelse av å være i en slik, med sine senkede dollbord. Dette understrekes ved at det er kommet dør rett ut fra førerplassen på styrbord side. De brede dollbordene og lett atkomst ut, gjør det lett å bevege seg rundt på båten. Salongen er ellers veldig lys med gode vindusflater, og to store, elektriske luker i taket. Førerplassen domineres av en gedigen 15 tommers kartplotter fra Raymarine, G-serie. Tilkoblet radar på vår prøvebåt.
Viknes har ikke sett noen grunn til å forandre for mye på et innarbeidet og vellykket konsept. 1080 har det samme karakteristiske fremmoverlente styrehuset, stort akterdekk med utvendig styreposisjon og lukket salong. Sammenlignet med deres tidligere flaggskip, Viknes 1030, er først og fremst alt litt større. På toalettrommet er det et romslig dusjkabinett, hovedlugaren fremme er gjort større og køyen er senket.
Båten vi fikk anledning til å prøve hadde en Yanmar 6LY3 ETP på 466 hester. Med nesten fulle tanker logget vi tett oppunder tretti knop. Førsteinntrykket er en båt som med en tørrvekt på 8,5 tonn ligger stødig i sjøen. Den viste ingen tendenser til å reise seg i sjøen under akselerasjon, og utsikten fremover er hele tiden god. Viknes 1080 har en lengde på 11,40 meter og en bredde på 3,62 meter. Den leveres med Yanmar-motorer fra 369 til 466 hester. Prisen starter på 2,4 millioner.
Salgssjef hos Viknes, Christer Midthun, understreker at prøvebåten er en prototyp, og små justeringer vil komme til. Alle tekniske løsninger var heller ikke på plass. For båten vi prøvde var ferskt som varmt hvetebrød. Vi tipper den også vil selge som varmt hvetebrød!