Politiets nye fartsmonster

Med 1200 hestekrefter og en toppfart på over 60 knop bør du tenke deg godt om før du stikker av fra politiets nye fartsmonster. (24.02.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Det er politiet i Hordaland som har gått til anskaffelse av den 42-fots store RIB-en som er bygget av den verdenskjente racerbåtføreren Fabio Buzzi. Båten er utstyrt med to Cummins 8,3 liters CR motorer på 600 hestekrefter hver, koplet til hvert sitt ZF Trimax drev via ZF girkasser. Politiet skal dermed ha en toppfart på over 60 knop, eller 114 km/t å rutte med, og tar et stort steg opp fra sin gamle Targa.

Bygget for røffe forhold

Marsjfart skal ligge på rundt 40 knop i to meters bølgehøyde, og blir utstyrt med blant annet politisamband, AIS B og Raytheon nav-pakke med 2 x 12 skjermer. Ellers er båten innredet for fører og annenfører, samt en kontorarbeidsplass i styrehuset. Videre består fasilitetene av en enkel innredning med bysse, toalett og en liten messe slik at mannskapet skal få en funksjonell arbeidsplass. 

Millionavtale

Selv om båten er bygget i Italia, er det Djupevåg Båtbyggeri som eier båten. De har nå inngått en leieavtale over fem år med politiet i Hordaland. Avtalen, som også inkluderer vedlikehold, skal ha en verdi på 12,5 millioner kroner. Nypris på båten skal være rundt sju millioner kroner. I følge Bergens Tidende er det første gang det norske båtbyggeriet har kjøpt inn en båt for utleie til en offentlig etat. Nå håper de det kan bli flere.
- To politidistrikt har vært ute med anbud, sier Lars R. Djupevåg til avisa.

Båten er ventet til Norge rundt 1. mars, og mannskapet er nå under opplæring før båten skal være operativ i mai. Da vil båten også ha fått norsk politiuniformering.