Årets beste båtutstyr

Dette båtutstyret er årets sikre vinnere.

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Det er lett å drømme seg bort i jungelen av båtutstyr og nyheter som kommer på markedet hvert eneste år. Her får du en guide til årets beste nyheter.

Nattsyn


Nederlandske FLIR Systems ble tirsdag kåret til årets beste båtutstyr under den internasjonale utstyrskmessa METS i Amsterdam. Det varmesøkende nattkamerasystemet ble tildelt den prestisjetunge DAME Award for sin M626L Series Thermal Night Vision System, og med dette kamerasystemet i om bord kan du til og med i stummende mørke kunne oppdage både andre båter, personer i vannet, sjømerker og kystlinja fra langt større avstand enn tidligere. Sammenlignet med tidligere kamera har dette en forbedret synsvinkel på 26 grader, noe som er en økning på over 25 prosent. Kameraet styres via en fjernstyrt joystick som kan opereres hvor som helst fra fartøyet. M626L er Ethernet-kompatibel og skal være enkelt å installere. Ulempen skal være en ganske stiv pris.

Lysfontene


Denne LED-lampen fra Foresti & Suardi kan plasseres også på de mest utsatte stedene i båten – uten å være redd for at den blir ødelagt. Årsaken: Lampen er mobil. Ved en enkel vri kan Halley-lampen fjernes fra den pre-monterte foten, noe som tillater større fleksibilitet med hensyn til innredning.
Resirkulert
For miljøbevisste kan Henri Lloyds Blue Eco-jakke være tingen. Ikke nok med at jakken er laget av resirkulert materiale, den kan også leveres inn til resirkulering når den er slitt ut! Faktisk er jakka så miljøvennlig at fibrene kan resirkuleres om og om igjen, og på denne måten være med på å redusere C02-utslippet betraktelig.

RIB-stige


Den spesialtilpassede RIB-stigen fra Armstrong Nautical Products gjør det mulig å stige om bord i RIB-en fra sida, i stedet for å måtte klatre over akterspeilet og dermed redusere faren for skade både på menneske og motor. Stigen folder seg ut over vannet, og kan enkelt fjernes og oppbevares når den ikke er i bruk.

”Mean, green machine”

Ved å kombinere ulike dieselgeneratorer med inverter-teknologi, har Mastervolt utviklet det første ”grønne”, hybride energisystemet for elektrisitet om bord i båt. Hovedmålet er et mer effektivt energisystem som er fullautomatisk, mer stabilt og som krever mindre energi ved for eksempel oppstart av energikrevende enheter som for eksempel aircondition. Med stor funksjonalitet og multifunksjoner i en boks som tar liten plass, skal GPX-5 være enkel å installere og holde ved like.

Eplekontroll

iSimon er en sak som alle Apple-fans bør merke seg. Programvaren fra Palladium Technologies gjør det mulig for skipperen å overvåke alle systemer om bord fra iPhonen eller iPoden sin, slik som for eksempel fjernstyring av pumper, lys, elektroniske system samt en rekke annet utstyr. Dette er den eneste programvaren i sitt slag som har blitt godkjent av Apple Computers, og er tilgjengelig enten gjennom Apple-store eller direkte fra Palladium Technologies.

Smart silikon


Synes du det kan være vanskelig å lage mat når båten krenger fra side til side, og ikke vil risikere at kjelene og hele dets innhold havner på dørken i stedet for i magen? SiLKEN-koketoppen fra Kenyon har funnet løsningen som gjør at du trygt kan kokkelerer selv om kjelen skulle helle 30 grader. Ved hjelp av rillete silikonmatter og pop-up knotter holdes kjelen på plass. Når silikonmatten tas bort, kjøles ”platene” umiddelbart ned, selv om platen har vært brukt til å varme vann opp til kokepunktet. Silikonmattene kommer selvsagt i ulike farger slik at du kan tilpasse dem til resten av interiøret i båten.

Resirkulert jakke

For miljøbevisste kan Henri Lloyds Blue Eco-jakke være tingen. Ikke nok med at jakken er laget av resirkulert materiale, den kan også leveres inn til resirkulering når den er slitt ut! Faktisk er jakka så miljøvennlig at fibrene kan resirkuleres om og om igjen, og på denne måten være med på å redusere C02-utslippet betraktelig.