Fire reddet etter dramatisk forlis

ALTA: Tre tenåringer og en mann i 40-årene måtte reddes med helikopter etter et forlis ved Stjernøya i Finnmark. Et mislykket redningsforsøk ble nær fatalt i den tunge sjøen. - Redningsdrakt var livsviktig, sier de til Finnmark Dagblad.

Publisert Sist oppdatert

De opplevde døden på nært hold i et forlis på Finnmarkskysten, men holdt hodet kaldt. Så kaldt at politiet ikke skjønte hvor alvorlig det var da de ringte. Redningsdrakter var avgjørende for at de berget livet.

De fire var ute på fisketur i en fritidsbåt søndag, med mannen i 40-årene som skipper. Båten fikk motorproblemer og drev på et skjær ved Stjernøya, der Lopphavet møter Sørøysundet på Finnmarkskysten. Dårlig mobildekning gjorde at det gikk noe tid før politiet ble varslet.

Først ba politiet skipperens onkel gå til unnsetning, fra sitt bosted i Kvalfjorden på Stjernøya. Onkelen fikk med seg en sambygding med rask båt, og kom seg til ulykkesstedet. Da hadde de tre ungdommene fått på seg de tre redningsdraktene som var i båten, og befant seg på skjæret. Skipperen var igjen i båten, og klamret seg fast til baugen som så vidt stakk over vann. Onkelen gikk bort til båten, og fikk skipperen om bord. Etter klesskift gjorde skipperen et landsettingsforsøk med en jolle for å berge ungdommene på skjæret. Men i den tunge sjøen mistet han kontrollen, og jolla ble fylt av vann.

Dermed varslet onkelen politiet på ny, og 330-skvadronens Sea King redningshelikopter tok av fra Banak. En stund senere var alle om bord i helikopteret, på vei til Hammerfest sykehus.

Mer om det dramatiske forliset