Feirer fyr

Sula fyr utenfor Frøya ytterst på Trøndelagskysten feirer i år 100 år. Jubileumet markeres under årets Suladagene kommende helg. (24.06.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Fyrstasjonen har en spesiell forhistorie, med to oppførte fyrtårn fra 1793 og 1804, før det nåværende åttekantede betongtårnet med stort lyktehus ble satt opp i 1909. Fyret ble bygget på øyas høyeste punkt, Sulahaugen, som rager 35 meter over havet. Dette fyret er en del av fyrkjeden i øyrekka utenfor Frøya, med Sula fyr i sør, deretter Vingleia fyr, Finnvær fyr og lengst i nord Halten fyr.

Turisme

I 1974 ble Sula fyr automatisert og høsten 2005 ble fyret kjøpt av stiftelsen sula fyr. De har blant annet restaurert fyrvokterboligen, uthuset ved fyret og tilhørende naust, og eier i tillegg den nedlagte sykestua på sula. Denne og fyrvokterboligen brukes idag til overnatting for turister og som havleirskole. 

Variert program

Torsdag starter Suladagene og feiringen av fyrets 100-årsdag med blant annet mottakelse og omvisning på fyrstasjonen, og deretter går det slag i slag med blant annet veteranbåter, konserter, kunstutstillinger og konferanser.