Jorda rundt på 50 dager?

Verdensrekorden rundt jorda med motorbåt er på 60 dager,23 timer og 49 minutter. Nå skal rekorden knuses.

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

Det er den erfarne eventyreren Alan Priddy som nå utfordrer verdenshavene. Med en 80-fots "RIB" skal verdensrekorden fra 2008 knuses. Dagens rekord på 60 dager, 23 timer og 49 minutter innehas av new zealenderen Pete Bethune med trimaranen Earthrace.

Priddy har regnet ut at det er mulig å komme seg rundt jorda 10 dager raskere enn gjeldende rekord. Byggingen av 80-foteren som skal stå for bragden er i full gang. Og det blir ingen puslete båt. Skroget bygges i 8mm aluminiumsplater. Båten får ellers dobbel vannjetinnstalasjon og skal med det klare 45 knop. Det lange tynne skroget skal kunne gå rett gjennom høye bølger med full maskinkraft. Drivstoffkapasiteten er på hele 28 000 liter. Det gjør at tankene bare må fylles fire ganger på turen.

I fire havner rundt i verden (Panama, Honolulu, Hong Kong og Singapore) står støtteteamet klar for å gi båten et skikkelig kjapt pit-stop a là Formel 1. Da skal proviant lastes og tankene fylles opp.

-Jeg er den beste i verden på det jeg gjør. Så langt har jeg satt 37 forskjellige rekorder med båt, det sier det meste, sier 57 år gamle Alan Priddy selvsikkert til egen hjemmeside.

Reisen starter fra Gibraltar senere i år. Den endelige startdatoen er ennå ikke satt.

(13.04.2011)