Unikt kulturminne i Ovågen
ØYGARDEN: Bergens Sjøfartsmuseum har, i samarbeid med Bergen og Omland Friluftsråd og Kystmuseet i Øygarden, foretatt dykking i Ovågen for å undersøke en "steinbåt".
Ovågen er en god havn og kastevåg i forbindelse med fiske og har bevarte sjøbuer. Kystmuseet ligger like ved.
Museet undersøker en ”steinbåt” som er en uvanlig og interessant undervannsstruktur. Steinbåten er en kunstig plattform (8 x 2,2 m stor) som stenger av en del av Ovågen. Den har vært benyttet under garnfiske til å stenge sild- og makrell inne i vågen. Ved fjære sjø er steinfisken synlig på land.
Steinbåten var i bruk på 1930-tallet. Siste bruker kan fortelle at ifølge ”de gamle” skulle steinbåten være minst fra 1700-tallet. I Norge er det ikke registrert kulturminner med denne funksjonen før. Steinbåten er allerede fredet og har vern under kulturminneloven og plan- og byggningsloven.
En del av steinbåten er rast ut. Formålet med dykkingen som startet den 29.12.05, er å renske kulturminnet for tareskog og gjenoppbygge det med utrast stein som ligger på sjøbunnen. Etterpå skal det settes nytt sjømerke på steinbåten og kulturminnet skal få eget skilt satt opp på land som forteller om dets kulturhistorie.