Gåten kan være løst

Rurskjellenes festsomre under båten din kan være over. Svenske forskere har funnet en løsning som hindrer rurskjellene i å fest seg.

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

Rurskjellenes liv har blitt studert ned til minste detalj av forskere på Gøteborgs universitet. Forskerne som er spesialister innen celle- og molekylærbiologi har kommet frem til en måte å hindre skjellene å feste seg til bunnen av båten.

- Rurskjellene er ekstremt følsomme overfor visse molekyler (makrosykliske laktoner*) som normalt produseres av  svamplignende bakterier, sier professor Hans Elwing til svenske Båtliv.

Ved å blande disse molekylene i bunnstoffet skal rurskjellene få et kort liv. Larvene vil oppsøke skroget på vanlig måte, men når larven blir til et fullvoksent skjell og forsøker å ”klore seg fast” vil den miste grepet og dø.

- Vi har lykkes i å finne nye bindemiddel som gjør at de makrosykliske laktonene ikke forsvinner. Det trengs kun ørsmå mengder med disse laktonene i bunnstoffet for å gi full effekt mot rurskjell, sier Elwing.

Gjennom forskningen har forskergruppen også kommet frem til at den nye metoden fullt ut kan erstatte kobbertilsetningen i bunnstoff.

Studien er utført av Emiliano Pinori, Mattias Berglin, Mats Hulander, Mia Dahlström og Hans Elwing ved Göteborgs universitet samarbeid med Lena Brive på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Artikkelen Multi-seasonal barnacle (Balanus improvisus) protection achieved by trace amounts of a macrocyclic lactone (ivermectin) included in rosin-based coatings er publisert I tidsskriftet Biofouling.

Les hele forskningsrapporten HER.

*Laktoner er en gruppe av kjemiske stoffer som kan betegnes som sykliske estere. γ-laktoner (fem atomer i ringen) og δ-laktoner (seks atomer i ringen) er de mest stabile strukturene. Laktoner finnes naturlig i blant annet eiketrær, og er et av stoffene som er med å gi smak på whisky. (kilde: Wikipedia)

 

(28.09.2011)