Første plotter med multitouch

Knipebevegelsen som er kjent fra Apple-produktene har frem til nå vært forbeholdt nettbrett og mobiltelefoner.

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

Vi har i tidligere plottertester satt spørsmålstegn ved hvorfor industrien ikke har tatt i bruk mulighetene som ligger i multiberøringsskjermer. Det finnes vel knapt en mer behagelig og enkel måte å zoome i bildet på, enn ved å knipe to fingre sammen. Teknologien har vært på markedet siden Apple kom med den første iPhonen i 2007. Siden har mange kommet etter. Men ikke kartplotterprodusentene - før nå. Og det er japanske Furuno som starter ballet, med NavNet TZtouch. Multiberøringsskjerm vil meget sannsynlig bli den nye standarden i fremtiden.


Mange muligheter

- NavNet TZtouchTM integrerer en høysensitiv multiberøringsskjerm med glass fra kant til kant og gir deg kontroll til fingerspissene. Navigasjonen forenkles ved at du bruker fingertuppene til å zoome og panorere rundt i kartet og i en rekke andre skjermbilder. Så snart fingrene dine berører skjermen, blir anslag, trykk og bevegelser umiddelbart gjort om til nyttige handlinger og kommandoer. Fra standard klikk og dra til berøringsbevegelser som du selv definerer og skaper, er dette grensesnittet så enkelt å forstå at du er oppe og gå på kort tid. For å gjøre driften enda enklere underveis, har FURUNO integrert sin intuitive RotoKeyTM roterende knapp, som lar deg gjøre justeringer som avstand og gain eller menyvalg, enten via berøringsskjemen eller RotoKeyTM, skriver Furuno i en pressemelding.

Se video:

Det nye navigasjonsverktøyet er et komponentbasert system beregnet på de større fartøyene. Hjernen i NavNet TZtouchTM-systemet ligger i Multi Function Display (MFD)-enhetene som inneholder de nyeste, Intel Sandy Bridge Dual-Core-prosessorene. Du kan velge mellom en 9-tommers WVGA eller 14.1-tommers WXGA multiberøringsskjerm, avhengig av ditt fartøy og ditt behov.

Kontrolleres med iPad

Med TZtouch kan man dessuten lage et wifi-nettverk, og få tilgang til nettbrett- og smartphone-applikasjoner. Furuno har også utviklet en egen app som heter NavNet Remote. Denne kan lastes ned gratis fra App-store, og gir deg full kontroll over TZtouch-skjermen. Man kan altså kontrollere plotteren via iPaden eller iPhonen. I følge Furuno vil appen også bli utviklet for Andriod-telefoner.

NavNet TZtouch leveres med C-map eller Navionics.
Prisen er ikke klar.

Mer info: www.furuno.no

(20.02.2012)