750.000 fritidsbåter i Norge

Båtfolket er en maktfaktor i Norge. Den største brukerundersøkelsen som er foretatt viser at det er 750.000 fritidsbåter i landet.

Publisert Sist oppdatert

AV AMUND RICH. LØKEN

Den store båtundersøkelsen ble presentert under båtmessen «Sjøen for alle» i ettermiddag. Det er KNBF som står bak prosjektet, i tett samarbeid med Norboat, Nærings- og handelsdepartementet, Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og flere sentrale aktører i bransjen, blant dem Båtmagasinet.

Hvert fjerde hjem disponerer en båt, flest på Sør- og Vestlandet, minst i hovedstaden og Midt-Norge. Tallene viser at 1.750.000 nordmenn var på sjøen i fjor. Det viser at båt- og sjøliv er en meget viktig fritidsarena.
Av landets trekvart million fritidsbåter finnes det 290.000 dagsturbåter og drøye 200.000 bobåter, av dem 35.000 med seil. Halvparten av hovedbåtene har utenbordsmotor, mens en av tre har innenbordsmotor. 23 % har motorstyrke over 100 hestekrefter, mens bare 7 % av båtene har makshastighet på over 40 knop.

Av landets samlede fritidsbåtpark ble 86 % benyttet i løpet av sesongen 2011, og hver båt ble benyttet i gjennomsnitt 34 dager hver. Dags- og ettermiddagsturen den den aller vanligste bruksformen, og to av tre drar på fisketur.
Vi kommer tilbake med flere detaljer fra undersøkelsen.