Gjør skroget rent fra flytebrygga

Her er Rophs – børsten som hjelper deg å gjøre båtskroget rent - fra brygga.

Publisert Sist oppdatert

Av Sondre R. Paulsen/Tilsjos.no

– Ideen til børsten kom for cirka fem-seks år siden, da jeg fikk veldig fort slim og grønske på båten kort tid etter at den var blitt stoffet og sjøsatt. Da oppdaget jeg også at det ble tyngre å holde marsjfarten, og derfor ble det høyere drivstofforbruk, forteller Roy Olsen, mannen bak den nye rengjøringsbørsten.

Og legger til:
– Jeg søkte på nettet og i maritime forretninger for å finne utstyr for å kunne skrubbe skroget mens båten lå på vannet, uten å finne noen ting.

Jaktet den perfekte børsten


Etter å ha søkt mye på nett, fant Olsen ut at dette ble starten på noe han ville produsere.


– Det ble starten på masse prøver av forskjellige typer børster for å finne den optimale børsten, som både kunne fjerne rur slim og groe på de fleste skrogformene, forteller Olsen entusiastisk.

Børsten som nå er blitt utviklet er konstruert slik at den holder seg opp mot skroget på fartøyet med ett visst trykk, og følger derfor båtens utforming.
For å kunne utvikle og produsere produktet, har han mottatt støtte fra Innovasjon Norge, samt fra Næringsfondet til prosjektet, noe motorbåtentusiasten er svært fornøyd med.  Design og formbygging har Jørn Inge Løvik stått for.

Passer alle båttype

r

– Jeg har motorbåt, men produktet er ment for de båttypene som både går for seil og motor. Men børsten egner seg best på skrogformen som seilbåtene har, men grunnet børstens design kan produktet brukes på de fleste skrogformene, forteller han.

Det er foretatt en mengde tester på forskjellige typer fartøyer for å tilpasse bruken til de fleste skrogformer.
Produktet, som han selv har utviklet, består av to deler: en børste og et skaft. Det egenutviklede skaftet på tre meter er laget i aluminium, men levers i seksjoner på én meter, for å ha en tilstrekkelig lengde. Børsten er laget av rotasjonstøpt plast og er utviklet slik at den ene siden er en innstøpt skraper, for å skrape bort mesteparten av groe og rur.  Denne bruker man først, så snus børsten 180 grader for å ta finpussen av skroget med børsten.


– Børsten er også meget effektiv for fjerning av maneter som setter seg i sjøvannsinntaket til motor og reduser kjøling, med fare for varmgang av motor, legger han til.
Produktet vil bli solgt via deres webside i Norge, samt via salgskanaler i utland.

Ønsker å treffe alle


Han ønsker og treffe alle brukergruppene som ferdes på sjøen, da utslippene til miljøet blir mindre, både via redusert bruk av bunnstoff samt drivstoff.
– Mine fremtidsplaner for produktet er å bli en leverandør som båtfolket kan finne nytte i, og som kan levere gode og holdbare produkter, forteller idéskaperen fra Bokn i Rogaland. Brukergruppene er I følge han selv, lystbåter, seilbåter, fiskefartøyer i plast, tre eller stål med en bredde på inntil 5 meter.

– Dette er et nytt produkt som vil bli markedsført over hele verden, da problemet med groe er stort. Det finnes i dag ingen tilsvarende produkter på markedet, sier en meget glad gründer fra Vestlandet.

Spesifikasjoner:

Skaft

: Deles inn i tre seksjoner, hver på en meters lengde

Børste

: Laget av rotasjonsstøpt plast med oppdrift for bruk under skroget

Pris

: Fra 129,- til 960,-

Mer info:

www.rophs.no

(11.08.2011)