Fremtidens navigasjonsmerke

Det som sannsynligvis blir de fremtidige navigasjonsmerkene langs ksten vår er nå presentert på Høgskolen i Ålesund. Med faglig og økonomisk støtte fra Kystverket, har Frode Kalleland i produkutviklingsfirmaet Inventor Ålesund AS designet et sett merker som kan være en realitet i løpet av får år.

Publisert Sist oppdatert

Utviklingen av de nye navigasjonsmerkene har hele tiden foregått i samarbeid med Kystverket Midt-Norge. De nye merkene er bygget opp av moduler som enkelt kan skiftes ut. Merkene er delt i fire deler. Nederst står sokkelen som finnes i forskjellige lengder. Oppå den sitter instrumentdelen som inneholder elektronikk og batteripakke. Videre oppover står det en mast med innebygd radarrefleks og med solcellepanel utenpå. På toppen er lykta plassert. I tillegg er merket utstyrt med et skjørt, eller varde, som kan plasseres runt sokkelen for at den skal bli mer synlig.

Ifølge Kalleland vil det koste totalt 1,1 milliarder kroner å skifte ut 1900 fyrlyker og 400 HIB-er. Men investeringen vil lønne seg i form av reduserte kostnader til vedlikehold.

Hvis alt går etter planen, kan de første merkene bli å se langs kysten allerede i 2010/2011.

Les mer på www.kystverket.no