Høysesong for båttyvene

Vårpuss og forberedelser til båtsesongen er i full gang mange steder. Men nypussede båter og klargjorde påhengsmotorer rundt om i båthavnene virker også som fluepapir på tyvene. (14.04.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Tyvene fristes nå av båter, motorer og annet verdifullt båtutstyr som nå tas ut av vinteropplag og klargjøres for sesongen. Vårparten og forsommeren er høysesong for tyvene, og leder for båtskadesenteret i If skadeforsikring, Trond Anfinsen, oppfordrer båteierne til å være på vakt når båter og motorer nå tas ut av vinteropplaget.

Tyvene følger med

- Vi opplever nå et økende antall tyveriskader hvor det spesielt meldes tap av båtmotorer. Tyvene kjenner båteiernes rutiner. De følger godt med rundt i havnene og ser når interessant utstyr tas frem for sesongen og er lett tilgjengelig mens utstyret fortsatt står på land, sier Anfinsen. Der hvor tyveribandene er i farta kan det raskt forsvinne titalls motorer.

"Slappe" båteiere

- Naturligvis kan man aldri gardere seg 100 prosent mot at tyver skal lykkes, men noen ganger kommer tyvene alt for lett til slikt utstyr, sier Anfinsen, og forteller at forsikringsselskapet foruten motortyverier hvert eneste år har eksempler på at båter på henger blir tatt, enten fra båtopplagsplasser eller fra hager og gårdsplasser hjemme hos folk.

- Enkle sikringstiltak

- Enkle sikringstiltak kan gjøre det vanskeligere for tyvene, påpeker Anfinsen, og minner om at når båter står på henger skal tilhengeren være fastlåst til trekkvogn eller annet fast punkt, eller være sikret med kulelås for at forsikringen skal gjelde.
- Når det gjelder påhengsmotorer, har If krav om merking av motorer på mer enn 9,5 HK og opp til 10 år. Dette gjelder områdene Østlandet, Sørlandet og Vestlandet til og med Hordaland. Det finnes også mye godt og effektivt utstyr for gjenfinning av stjålne båter, slikt utstyr gir rabatt i forsikringspremien.

Hadde flaks

Forsikringsselskapet forteller om en kunde som fikk motoren sin stjålet, og etter å ha fått erstatning søkte og fant en tilsvarende motor på internett. Da mannen skulle ta motoren i nærmere øyensyn viste det seg at motoren ikke bare lignet hans egen. Mannen oppdaget nemlig av serienummeret at det faktisk var sin egen motor han var kommet for å se på og nesten holdt på å kjøpe. Etter å ha varslet politiet om forholdet ble det funnet flere stjålne motorer hos den uærlige selgeren.

Rekorderstatninger

Men det er ikke alle som er så heldige som mannen som fant igjen den stjålne motoren sin. De fleste som mister båtmotorer ser den aldri igjen. Mange forsvinner ut av landet med utenlandske bander som har spesialisert seg på motortyverier i Norge. 

Ifølge tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon ble det i fjor begått mer enn 2.200 tyverier av og fra fritidsbåter, og i følge polititet har det vært relativt mange stjålne båtmotorer. De to siste årene har erstatningsutbetalingene økt med rundt 45 prosent, selv om antall tyverier har gått ned. Totale erstatningsutbetalinger for fritidsbåtforsikring lå i fjor på rekordhøye 414 millioner kroner.

Norge på topp

I fjor ble det solgt 23 700 utenbordsmotorer i Norge, og Norge er tross nedgangen i markedet fortsatt det landet i verden hvor det selges flest båtmotorer per innbygger.