Framtidas familiehusbåt
Dette kan bli framtidas familiebåt - i alle fall en av de kuleste vi har sett. Norske "House" er en høyteknologisk husbåt for moderne nomader som ønsker full frihet i hverdagen. (09.10.09)
Husbåter er i ferd med å bli mer og mer populært – også her i Norge, og for ikke lenge siden så den aller første norskutviklede husbåten ”Vannsted” dagens lys i Bergen. ”HOUSE” er derimot et mildt sagt litt mer spenstig og høyteknologisk konsept. Men tro det eller ei - også denne ”husbåten” på til sammen 120 kvadratmeter er norsk.
Diplomoppgave
Bak ”HOUSE” står sivilarkitekt Hallstein Guthu som jobbet fram prosjektet som diplomoppgave ved arkitektlinja ved NTNU i Trondheim for en del år tilbake. Oppgaven fikk toppkaraktert, men den oppsiktsvekkende norske båten eksisterer fremdeles bare på preprototypestadiet og i form av skisser og 3D-illustrasjoner. Det foreligger heller ingen planer om å sette husbåten i produksjon – så langt.
- Jeg tror HOUSE er et prosjekt som skal realiseres. Det skal tegnes mer, det skal tenkes mer og på et tidspunkt skal også kostnad diskuteres, men jeg ønsker sterkt å se HOUSE på vannet i Hammerfest, Hong Kong og Honolulu. Bak dette prosjektet ligger så mange timer med arbeid, inspirasjon, diskusjon, glede, nervøsitet, undersøkelse og læring at det neppe kan være noe vei utenom for meg. Tiltross for det uortodokse utseende og de teknologiske utfordringene som fremdeles er der, ser det også ut til at andre mennesker finner glede og inspirasjon i HOUSE. Dette gir meg også stor lyst til å fortsette utviklingen, forteller Guthu til Båtmagasinet.
Frihet for fire
Guthu jobber i dag for det internasjonalt anerkjente arkitektfirmaet Norman Foster – Foster + Partners i London, og forteller at ”HOUSE” er et konsept for mennesker som er interessert i friheten det ligger i å kunne flytte på seg når en måtte ønske det, men samtidig kunne omgi seg med det en behøver i hverdagen. - Med ”HOUSE” kommer du i tillegg veldig nær et spennende miljø, sier Guthu. Familiebåten for fire har hentet ideen fra de nysgjerrige dyrenes rike, og minner i form om en dyrekropp med fire bein. De to beina, eller armene med pongtonger, kan ha ulike posisjoner og funksjoner.
Fleksibel
I RIDE-posisjon heves huskroppen over vannet for å minimalisere friksjonen under reisen, samtidig som pongtongene senkes dypere ned i vannet for mer effektiv kontroll og stødig kurs. I Charge-posisjon senkes hele båten ned i vannet med armene ut til siden, slik at oppsiden av overarmene blir til et horisontalt uteareal på lik linje med overflaten på huskroppen, mens pongtongene fungerer som flytebrygger.
I nødssituasjoner trekkes ”House” sammen i Rest-posisjon, hvor armene omslutter hovedkroppen som beskyttelse og for å ta minimalt med plass.
Miljøvennlig
Pongtongene er utstyrt med elektriske motorer som henter energi fra solcellepanelene som finnes på alle horisontale flater på ”båten”. I den 15 meter høye masten som kan reises opp fra taket på båtens hovedkropp, er det plassert en vindturbin, i tillegg til at masten kan utstyres med ballongseil slik at en kan legge ut på tur uten å bruke motorkraft.
Høyteknologisk
Innvendig i båtens ”kropp” er arealet delt inn i tre hovedsoner; en basissone, en arbeidssone og en rekreasjonssone, sistnevnte på hele 50 kvadratmeter, med alt utstyr du måtte behøve i hverdagen. Utvendig er båten dekket av et intelligent og høyteknologisk skall som reagerer i takt med omgivelsene båten befinner seg i, og for eksempel kan gjøre skallet lysere eller mørkere i fargen for å absorbere varme alt etter temperaturen på utsiden.