Se "usynlige" fartøy med AIS

Med AIS-mottaker kan man se hurtiggående båter bak et nes, lenge før man ser dem på radaren. Nå finnes AIS-sendere til overkommelige priser.

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

Flere og flere fritidsbåteiere ser nå nødvendigheten av å bli sett på sjøen, samtidig som det er viktig å se andre båter i tide.  Det kan i enkelte situasjoner være med på å redde liv. AIS står for Automatic Identification System, og er et system som ble utviklet for skipstrafikken. Alle fartøy over 300 bruttotonn og større fartøy i internasjonal fart er i dag pålagt å ha identifikasjonssystem ombord. Systemet fungerer som et antikollisjonsverktøy for skip og benyttes i trafikkovervåkingen på land, men også flere og flere fritidsbåter har tatt i bruk teknologien for å motta informasjon om møtende fartøys posisjon, fart, kurs og last.

ProNav introduserer denne høsten to nye AIS-produkter for det norske markedet. ProAIS R100 er en AIS mottaker mens ProAIS B100 er en klasse B AIS, altså både sender og mottaker i ett. En AIS-antennesplitter i samme design, ProAIS S100, vil bli tilgjengelig på nyåret, skriver Pronav i en pressemelding.

ProAIS B100 sender/mottaker

Førsteinntrykket er et tiltalende design med størrelse på ca. 12 x 12cm.
B100 benytter Rmax™ teknologi, som sikrer maks rekkevidde og AIS meldingsformidling. Den har også dobbel mottaker for å sikre at alle meldinger mottas.
B100 har utganger for både NMEA0183 og NMEA2000 format samt USB tilkobling og SD kortleser, for enkel installasjon og programmering av fartøysdata. Med SD kortleser kan man også logge data. Den er dermed kompatibel med de fleste kartplottere, PC og Mac.
B100 leveres med GPS antenne og strøm/NMEA0183 kabler. NMEA2000 kabler kan leveres som tillegg.

Levering starter nå i september 2011 og veil.pris er i foreløpig satt til kr. 5.900 + mva.

ProAIS R100 mottaker

Samme tiltalende design og størrelse som B100.
R100 benytter også Rmax™ teknologi, som sikrer maks rekkevidde og AIS meldingsformidling.
Den har også dobbel mottaker for å sikre at alle meldinger mottas.
R100 har utgang for NMEA0183 og USB-tilkobling for enkel installasjon, og er kompatibel med de fleste kartplottere
R100 kan enkelt kobles til PC ved hjelp av en USB kabel som gir både strøm og data kommunikasjon.

Levering starter nå i september og veil.pris er i skrivende stund satt til kr. 1.900 + mva.

Mer info: www.pronav.no

(19.09.2011)