Puss opp båten i vinter

Hvorfor ikke bruke vinteren på å skaffe "ny båt" til 2012-sesongen? Små jobber kan gi store utslag. Både for utseendet og trivselen om bord. Her er Heidis tips.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Lars Kristian Larsen

- Jeg savnet båtlivet veldig der oppe på Geilo, sier Heidi Aasheim Tragethon.

Savnet ble stilt høsten 2009 da Heidi og ektemannen Thomas kjøpte en Fairline Targa 31 fra 1993. At båten ikke var særlig vakker innvendig, påpekte fruen i huset allerede etter første inspeksjon. Med stor iver og heftig begeistring for farger og interiør gikk Heidi i gang med oppussingen av familiens nye fritidsprosjekt.

.

- Vi kjøpte trekk i samme farge som skroget til alle fenderne. Også ønsket vi oss tauverk til jul.

Dermed var oppussingsprosjektet i gang.

Fornyelse både inn- og utvendig

- Først og fremst måtte vi trekke om salongen under dekk. Den gamle salongen var rosa-lilla og solbleket. Grusomme greier, konstaterer den driftige dama.

 

 

 

SOFA: Slik så salongen ut (bildet t.v) før Heidi satte i gang oppussinga. Resultatet ble stilfult og tidløst.

I en sådan stund var det mer enn greit å ha ei svigermor med egen interiørbutikk. På Annekset interiør på Gjøvik satte Heidi i gang med valg av farger og stoffer. Med hjelp

fra svigermor fikk de trauste putene nytt liv, med dempede farger, som ikke går av moten med det første. Men Heidi hadde mange flere planer for den nyinnkjøpte Fairlinen. Prosjektets andrefiolinist, ektemannen Thomas, fikk ansvar for å fornye de mer tekniske tingene ved båten.

-Thomas tok utvendig, så tok jeg innvendig, smiler Heidi.

Bryterne på dashbordet ble byttet ut med nye og penere varianter, rattet ble pusset ned, og lakkert på nytt. Koppholderne ble oppdatert. Også båtens klistermerker ble byttet.

KNAPPER: Alle de originale knappene ble byttet ut til fordel for nye og lekrere.

- Jeg ringte Fairline og spurte om vi kunne bestille klistermerker av den nye typen. De anbefalte meg heller å gå til et grafisk verksted, sier Thomas Tragethon. Som sagt så gjort. Nye Fairline-merker og skrogstriper kom på drøyt 2000 kroner. Anslagsvis fire ganger billigere enn å bestille nye direkte fra Fairline i England.

FLOTT: Men nye klistermerker og blankpolert skrog fremstår båten som nyere enn 93-modell.

Liftgardiner ga løft

Men når det kom til interiøret var det Heidi som hadde både første og siste ordet. Gardinene ble fort kastet ut. Og noe så originalt som liftgardiner (bildet under)  ble montert. Smart.

-Gardinene kan man enkelt sy selv, men jeg fikk svigermor til å hjelpe meg, smiler Heidi. Kan du ikke sy, så vil de fleste systuer kunne hjelpe deg med å lage liftgardiner etter mål, informerer den sprudlende 36-åringen.

Gardinene på toalettet og i byssa ble likegodt fjernet. På toalettet til fordel for en frostfilm som hindrer innsyn. Enkelt og genialt. Og veldig hygienisk. Men det stoppet ikke der. Lukta i båten ble liksom aldri helt god, registrerte de nybakte båteierne. Synderen viste seg å være det langhårede teppet på dørken. Et par uker seinere var nytt gulvdekke på plass.

-Vi dro ut det slitne gamle og kuttet nytt teppe på mål fra det gamle, sier Thomas Tragethon. Paret valgte et korthåret teppe som brukes i butikker. Det nye teppet er svært slitesterkt og blir fort tørt.

Behøver ikke bli dyrt

Heidi og Thomas Tragethon har gjort en ganske omfattende renovering av sin båt. I tillegg til de nevnte oppgraderingene har også "knottene" blitt byttet ut. Alt av gamle håndtaker, skuffeknotter og hengsler er nå i krom, i stedet for slitt bronse. Koppeholderne i styrhussalongen var også slitte. Disse ble demontert og laget tro kopier av på et skiltverksted. Monteringen stod Thomas selv for.
Totalt har oppgraderingen kommet på rundt 50 000 kroner.

Men det behøver ikke koste så mye, fremholder oppussingsgeneral Heidi.

- Det hjelper ofte bare å bytte ut gamle pynteputer med noen nye friske. Også kan man dekorere med matchende pledd og håndklær, sier Heidi.


TRIVES: Heidi Aasheim Tragethon og Thomas Tragethon trives utmerket i sin Fairline Targa 31 fra 1993.

- Man kan gjerne kvitte seg med sånne messinganker og knutetavler som alle har i båtene, skyter Thomas inn.

En annen billig måte å oppgradere båten på er å bytte gardiner. Disse tekstilene har i likhet med putene en tendens til å speile motebildet fra dagen båten var ny.


BYTT PUTER: Nye, friske puter gjør godt for gammel båt.

-Velg gjerne nøytrale farger. Jeg har stort sett valgt beige, brunt, hvitt og blått. Marine hører også hjemme på sjøen. Disse fargene vil ingen reagere negativt på. Det viktigste er kanskje ikke å blande for mange farger. Da virker det fort litt bråkete. Finn en rød tråd gjennom det hele. Da blir det harmoni, sier motebevisste Aasheim Tragethon.

Økt trivsel

Det meste av oppussingsjobben ble gjort første vinteren. Det ble litt arbeid, men mest moro. At båten fikk en real ansiktsløftning har gjort mye for trivselen, hevder Heidi.

- For trivselen betyr dette veldig mye. Dette er hytta vår. I stedet for hele tiden å tenke på å gå tre fot opp, tror jeg det er viktig å ta vare på det man har, og heller bruke litt penger på oppdatering, slik vi har gjort, oppsummerer de glade båteierne.

(09.12.2011)