Båtshow på sparebluss

Årets utgave av den internasjonale båtutstillingen i London bærer tydelige preg dårlige tider i Europa.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

 

Messen domineres fullstendig av de tre store; Princess, Fairline og Sunseeker, mens de fleste av produsentene av mellomstore familiebåter nesten totalt glimrer med sitt fravær.

Til gjengjeld melder de tre store om en viss bevegelse og interesse blant båtkjøpere i det øvre segmentet, gjerne båtkjøpere som befinner seg i verdensdeler med vekst, som Sør Amerika og Asia. Det europeiske markedet ligger temmelig dødt, men også norske lyspunkter er det, selv om kjøpesterke nordmenn sitter i stor grad sitter på gjerdet.

 

 

NYHETER: Fairlines nye Targa 38 skal konkurrere om norske kunder i det nye året, lover salgssjef Egil Mathiesen i Fairline Norge.

 

Gode nyheter under 40 fot

- Interessen er nok der, men mange skal selge bruktbåt før de kjøper ny, sier salgssjef Egil Mathiesen i Fairline Norge. Han er i London for vise årets nyheter, og da først og fremst den nye Targa 38 Grand Turisimo og Open og Squadron 58.

 - Vi har forventninger til 38-foteren som både i pris og størrelse bør egne seg i den norske skjærgården, sier han.

Litt lengre bort i hallen står Eva Dammen i Princess. Hun er så langt fornøyd med responsen. Princess har tatt i mot 70 gjester fra Norge, både eksisterende og potensielle kjøpere. Dammen har stor tro på Princess V39 i det norske markedet.

-Dette er en båt som i størrelse og pris bør passe nordmenn, sier hun.

Etter at Nye Norsk Båtsenter kom inn etter Lunde - konkursen, har selskapet åpnet avdeling for Sør-  og Østlandet i Vollen i Asker. Avdelingen har kommet godt i siget og sto i 2011 for salg av litt i overkant av 20 båter med nytt og brukt. Hun har større forventinger til 2012.

 

VEKST: 2011 ble slett ikke verst, med 15% vekst, sier en fornøyd direktør Arne Skauen i Sleipner. Nå er han på plass i London for å pleie nye og eksisterende kunder.

 

Sleipner har vekst

En av de få rene norske utstillere på London Boat Show er Sleipner i Fredrikstad. Sleipner har eget selskap i England og er leverandør av thrustere og stabilisatorløsninger til nettopp store og tunge produsenter som Fairline, Princess og Sunseeker. Arne Skauen benytter Londonmessen til møter og oppfølging. Han er godt fornøyd med tilbakemeldinger fra de tre store. Det er ventet god produksjon av storbåt også i 2012. Han legger ikke skjul på at tunge skyer over Europa krever strategisk tenkning. Sleipner har full bemanning og en vekst på 15 % i 2011.

- Veksten skyldes i første rekke at vi har vært flinke til å gå i markedet med nye og forbedrede produkter, løsninger både for nye båter, men i et viktig ettermarked. Han nevner teknologi for speedkontroll på thrustere som et eksempel på nye produkter som har slått godt an.

Selskapet driver en kontinuerlig produktutvikling og han venter at nye og bedre løsninger også vil se dagens lys i 2012. Stabilisatorteknologien for storbåtene er nå vel i havn og selger meget bra. Målet er nå å gjøre teknologien tilgjengelig for mindre båter, helt ned til 50 fot.

- Vi ser lyst på fremtiden, men det krever stor innsats  å holde aktiviteten oppe, sier Arne Skauen til Båmagasinet.

(13.01.2012)