Fikk Securmark-regning 15 år etter båtsalg

Thor Salvesen fikk regning på en motor han solgte for 15 år siden. I tillegg fikk han regning på en båt han aldri har eid.

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

- Jeg fikk en regning på 279 kroner. På den stod det oppført en 25 hk Yamaha-motor. Det stod også oppført en 15 meter lang Skibsplast med 230 hk Volvo Penta. Den båten har jeg verken eid eller hørt om, sier Thor Salvesen til Båtmagasinet. 

Yamaha-motoren eide han for 15 år siden. Salvesen mener å huske at det ble meldt om eierskifte. 

Ny database

Securmark oppdaterer nå registeret for å dele inn i en aktiv og en passiv database. Fra nå av vil det koste 179 kroner årlig å stå i den aktive databasen. Den har politiet tilgang til, noe som vil gjøre det enklere å finn eier ved mulige tyverier. Har du flere båter får du rabatt.

-Jeg skjønner at de (Securmark red. anm.) vil begynne å tjene penger. Og det kan fort bli penger av dette, sier Salvesen.

Frem til nå har Securmark-registrering vært en frivillig engangsavgift ved kjøp av båt. Slik er det ikke lenger. Kragerømannen reagerer på at regningen fra Securmark blir sendt ut sammen med informasjonsbrevet som sier at registeret oppdateres.

Utdatert register


Daglig leder i Securmark Scandinavia AS Ove M. Karlsen legger seg delvis flat for kritikken.

- Vi burde kanskje vurdert andre måter å gjøre dette på. Og vi burde kanskje ikke sendt ut 55000 brev samtidig, sier han til Båtmagasinet. 

For reaksjonene har ikke latt vente på seg. I løpet av to døgn har Securmark fått rundt 4000 mail og nesten like mange telefoner. Mange kommer ikke igjennom på telefon.

-Vi har satt opp et call-senter med åtte linjer bare for å ta seg av disse spørsmålene. Samtidig kan kunder nå oss både på mail, brevpost og faks, sier Karlsen.

Problemet for Securmark har hele tiden vært at kundene ikke oppdaterer dem om salg av båt, og hvem som er ny eier av farkosten. På den måten har registeret blitt svært mangelfullt.

-Hadde kundene bare oppdatert oss på hvem som er ny eier av båt og motor hadde vi ikke trengt å innføre et aktivt register med årlig avgift. Men nå tar vi en skikkelig oppdatering av hvem som eier båtene. Det blir det litt problemer av, men dette skal vi løse, sier Ove M. Karlsen i Securmark. 

Du kan slippe å betale

Han lover at ingen skal tvinges til å betale for en båt de ikke eier. Du kan også slippe unne hele betalingen ved å kun stå i det passive registeret.

-Vi sender ikke ut purring til noen før vi har gått gjennom alle klagene vi har fått.

Det passive registeret har ikke politiet tilgang til. I tilfeller der en Securmark-merket båt kun står i det passive registeret må politiet kontakte Securmark for å få informasjon om eier.

- Jeg ble litt lang i trynet da jeg fikk regninga, sier reder Salvesen, som står oppført med tre båter i sitt navn. To av dem eier han ikke.

Han legger til at han regner Securmark for å være et seriøst selskap, og håper på at de vil rydde opp.

-Jeg har skrevet til dem og bedt dem slette kravet. Jeg regner med de ordner opp i dette, sier Salvesen. 

(09.06.2010)