Millionsøksmål etter bomkjøp

Mannen kjøpte en Princess V42 for 1,7 millioner kroner, men båten hadde mangler. Etter hvert viste det seg at dem omstridte selgeren heller ikke eide båten, men hadde kjøpt den på kreditt. Eieren på sin side hentet båten og solgte den videre - og nå saksøkes advokaten som bisto. (16.11.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

I desember starter rettssaken i Oslo tingrett, og det er litt av en historie retten skal ta stilling til når sandefjordingen som kjøpte Princessen for 1,7 millioner kroner, saksøker sin tidligere advokat for opptil 2,5 millioner kroner etter tap på båtkjøpet. Årsaken til søksmålet av advokaten skal i følge stevningen være "mangelfull og inadekvat håndtering" av saken, og at advokaten i følge saksøker under prosessen skal ha vært altfor "svak og passiv".

Hevet kjøpet

Det hele startet da sandefjordingen i 2007 kjøpte en Princess V42 av en oslomann for 1,7 millioner kroner, en ung mann som i næringslivskretser også gikk under kallenavnet "Lille-Fredriksen" og som fikk en noe omstridt oppstart på finanskarrieren sin med salg av selvbruningsspray. Etter å ha fått båten oppdaget derimot sandefjordingen flere feil og mangler ved båten. Året etter ble sandefjordingen og oslomannen enige om å heve kjøpet, ved at oslomannen kjøpte båten tilbake for 1,9 millioner kroner. Men oppgjøret lot vente på seg. Etter mye baluba ble partene nok en gang enige om en avtale, med den nå saksøkte advokaten som kontaktledd. Avtalen innebar at oslomannen skulle betale 2.150.000 kroner innen åtte dager. Som sikkerhet ga han et gjeldsbrev på 2,5 millioner kroner, samt aksjer i et bulkrederi, verdt 100.000 kroner. Disse aksjene ble overført til et selskap eid av advokaten.

Solgte ulovlig

Tre dager etter at avtalen var inngått ble derimot båten hentet av en tredje person, som hevdet han var båtens opprinnelige eier. I følge Sandefjord Blad hadde oslomannen nemlig kjøpt båten av ham på kreditt, men ikke gjort opp for seg og dermed solgt båten videre ulovlig. Mannen som hevdet å være båteier og som hentet båten, solgte den så videre, men kan ikke huske til hvem eller hvilken pris. Nå er han blant de som er kalt inn som vitne i saken.

Omkom i ulykke

Sandefjordingen ville selge aksjene han fikk som en del av avtalen om oppgjør for heving av båtkjøpet, men da gikk oslomannen rettens vei for å hindre salg av aksjene. Sandefjord tingrett avviste kravet i slutten av september i fjor, men før den uheldige båtkjøperen fikk gjort opp med oslomannen, omkom sistnevnte i en bilulykke i Spania, bare 21-år gammel. Det totale kravet i dødsboet etter oslomannen og finansakrobaten, var da på 470 millioner kroner.

I følge Sandefjords Blad er saksøkers krav også rettet mot advokatfirmaets forsikringsselskap AIG Europe.