- Sjøens pickup

Er du dårlig til beins eller sitter i rullestol, har norske Dolmøy en svært spennende nyhet. I den nye flerbruksbåten Dolmøy 230 Combi kan du kjøre rullestolen rett om bord i båten.

Publisert Sist oppdatert

Tekst & foto: Therese Vågen

Å være skipper på egen skute er dermed ikke lenger noe hinder, selv om du sitter i rullestol eller er dårlig til beins. Ved hjelp av en 72 cm bred akterrampe som kan plasserer på begge sider av motoren og et stort akterdekk fritt for trøblete kanter, bord eller sittegrupper, er det ingen problem å kjøre rullestolen fra brygga og rett om bord, og videre inn i styrehuset. I følge Anders Hoff finnes det ingen tilsvarende båter med en slik funksjon, foruten Pioner Multi som er en åpen båt.
. Nå kan du også sitte inne under tak og være skjermet bak høye rekker.

Flerbruksbåt

Den brede adkomsten akter åpner ikke bare for bruk for funksjonshemmede. Den Hitra-baserte båtprodusenten skal også levere båt til Røde Kors sin sjøredningstjeneste på Hitra. 
- Uten nivåforskjell mellom båt og vann blir det enklere å for eksempel få dradd folk opp fra vannet og ombord i båten, forklarer Anders Hoff i Dolmøy Båt, og nevner barnevogner, byggemateriale og storfangst for hobbyfiskeren, i samme slengen. 
- Dette er sjøens pickup, smiler Hoff fornøyd.

Sikkerhet i høysetet

Ettersom Dolmøy-båtene opprinnelig ble utviklet for turistnæringen knyttet til opplevelsessenteret og fjordhotellet som Hoff driver sammen med kona Wenche, er det lagt ekstra vekt på sikkerhet. Båten er CE- kategori C, men er bygget etter sikkerhetspesifikasjonene for CE-kategori B. 
- Båten har flytetanker på hver side, dobbel bunn over kjølen i tilfelle en skulle grunnstøte, og dobbel bunn i styrehuset, samt stor flytetank forut. For å unngå å få vann i batteriet om en skulle ta inn vann, er batteriet flyttet opp på dekk slik at vannpumpen skal kunne fungere hvis uhellet er ute. Nå skal båten også få IMCI (International Marine Certification Institute)-sertifisering.

Familiebåt

I tillegg til å være en båt spesielt tilpasset for funksjonshemmede og hobbyfiskere, passer båten også fint som dagsturbåt for hele familien. Båtens uteplass akter kan tilpasses etter bruksområde og behov, og kan også bestiller som åpen versjon med vindskjerm og kalesje, eller som bakveggbåt slik som utstillingsbåten på messa. Bakveggen kan også monteres på tidligere Dolmøy-båter for de som måtte ønske det. Om bord i Dolmøy 230 Combi er det plass til seks, og motorrekkevidden er fra 50 hk til 120 hk. 
- Med 60 hk har båten toppfart på 23 knop. Med 100 hk 32 knop. Båten har heller ingen planingsterskel.

Norskprodusert

Dolmøy Båt startet opp produksjonen i Polen for fire år siden, men har nå flyttet produksjonen hjem til Norge hos Silver Plast i Misund, og Dolmøy 230 Combi er første norskproduserte båt.