Norskutviklet fartøy forenkler bryggemontering

Dette beltedrevne monteringsfartøyet skal forenkle montering av utriggere i store havneprosjekter rundt om i verden. Oppfinneren er norsk, og fartøyet skal stå klar til oppdrag sommeren 2012.

Publisert Sist oppdatert

Pressemelding fra Wee Marina AS

Å legge ut flytebrygger i store havner er både ressurs og tidkrevende, uansett hvor i verden man befinner seg. I dag brukes større kranbåter over 40 fot til denne jobben, for spesielt utriggere – eller fortøyningsbommer – krever krefter og plass for å monteres riktig til bryggene.

Når Åge Wee (bildet t.h) i Wee Marine AS lanserer sin nye oppfinnelse – et lite beltedrevet monteringsfartøy – kan kostnadene så mye som halveres i forhold til tradisjonell montering.

Ruller frem på bryggen

Fartøyet vil løse den tunge oppgaven ved å rulle utover bryggene. To små kraner, én på hver side, vil kunne strekkes fire meter ut og ha med seg fire utriggere totalt på hver tur. Dermed vil man spare vesentlig tid i forhold til montering fra båt.

Fartøyet, som ennå ikke har fått et navn, vil måle rundt 2 x 2 meter, veie 1,1 tonn og være utstyrt med en liten, togiret dieselmotor på ca. 40 hk. Da vil den kunne oppnå en toppfart på 7 km/t. Beltene på fartøyet vil være hvite slik at de ikke avgir farge på bryggen.

Den første utgaven av fortøyet vil være bygget for betongbrygger, men en lettere modell for trebrygger er alt på tegnebrettet.

– Etter å ha jobbet mye med utvikling av brygger fikk jeg idéen om å gjøre selve monteringsprosessen enklere. Det går for mye tid og koster for mye å montere slik det gjøres i dag. Vi tror oppfinnelsen vil ha stor interesse også i det internasjonale bryggemarkedet, sier Åge Wee i Wee Marine AS, utvikleren som også står bak det nye fortøyningssystemet AutoMooring.