Skjærgårdstjenesten komplett

Men den nye hutiggående båten "Lister" er Skjærgårdstjensten lang kysten komplett.

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

Fredag ble den foreløpig siste båten som inngår i Skjærgårdstjenesten døpt i Farsund. "Lister" kostet 2,2 millioner kroner og betjenes av et fast mannskap på to personer.
Skjærgårdstjenesten er et samarbeid mellom Statens naturoppsyn, Miljøverndepartementet og de ulike kystkommunene. Spleiselaget mellom kommune og stat gjør at det blir satt opp flotte bryggeanlegg som regelmessig blir vedlikeholdt av mannskapet på båtene. Etter at "Lister" ble døpt inngår nå 41 båter i Skjærgårdstjenesten. 


SJØDYKTIG: "Lister" er 35 fot lang og har en marsjfart på 27 knop.

Tilpasset båt

 
I samarbeid med SNO har Listerkommunene Farsund, Lyngdal og Flekkefjord gått sammen om innkjøp av den vannjetdrevne 35-fot store aluminiumsbåten "Lister". Med en 500-hesters Iveco under dørken klarer båten 33 knop, og vil derfor kunne forflytte seg kjapt mellom de ulike anleggene i de tre kommunene. Hver av båtene i Skjærgårdstjenesten er spesielt tilpasset kystområdene der de skal operere. "Lister" er bygget for å kunne gå rundt værharde Lista, samtidig som den kan gå helt inn på strendene.

Mange søkere


Jobbene som "skjærgårdsverter" er svært attraktive. I Lister kom det inn hele 76 søknader på de to utlyste stillingene. Valget falt til slutt på Øystein Hadland og Pål Knutsen. De to er strålende fornøyd, og klare til å ta fatt på jobben. 

-Dette er drømmejobben. Vi var heldige, og vi gleder oss veldig til å komme i gang, sier Pål Knutsen til Båtmagasinet.

Vi ble med de to på jomfruturen i spliter ny båt. I forholdsvis kraftig sjø klarte farkosten seg utmerket.

- Dette var overraskende bra. Det er lite slag og båten går mykt i sjøen, konkluderer Øystein Hadland.

Det er første gang han manøvrerer en vannjetdrevet båt.

-Veldig uvant, så vi må nok trene litt, sier han. 

Duoen skal vedlikeholde bryggeanleggene som er satt opp i de tre kommunene, tømme søppelcontainere og holde oppsyn med fuglefredningsområder. Det kan også bli aktuellt å bistå politi og brannvesen ved behov. 

Rita Eriksen åpner bryggeanlegg


I Listerkommunene har det allerede blitt bygget flere flotte bryggeanlegg. Ved Lomsesanden er det kommet opp ei stor steinbrygge der båtfolket kan fortøye. Tilsvarende brygger er bygget ved Listeid og Sigersvold. Og flere prosjekter er allerede igangsatt. 


Idyllisk: Det nye rekreasjonsområdet i Epledalen har kostet 2,5 millioner kroner. Rita Eriksen åpner anlegget neste søndag.

Det mest kostbare enkeltprosjektet ligger imidlertid i Lyngdal kommune. I Epledalen er det bygget et stort bryggeanlegg med tilhørende strand, sandvolleyballbane, toalett og søppelcontainere. Åpningen av området markeres med stor utendørskonsert med Rita Eriksen søndag 25. juli. Tar du turen østfra gjennom Spangereidkanalen har du kort vei til Epledalen. (N58°03.704 - E007°03.975) Konserten begynner kl 17.

Leder for Skjærgårdstjenesten i Lister, Karl Igland, er storfornøyd med at servicetjenesten endelig er kommet ordentlig i gang.

-Det er blitt utrolig bra. Vi håper at både båtfolk og fastboende vil bruke bryggeanleggene vi har satt opp, sier Igland entusiastisk.

Han lover at det vil bli satt opp nye brygger og fortøyningsringer også i tiden fremover. Alle anleggene vil bli synlig på den nye nettsiden som er under utarbeidelse. 

(17.07.2010)

SKJÆRGÅRDSTJENESTEN - FAKTA
Oppgaver: Renovasjon, vedlikehold og skjøtsel av offentlig eide friluftsområder langs kysten. Drive informasjons- og holdningsskapende arbeid rettet mot brukere av skjærgården. Utøve oppsynsoppgaver i naturvernområder, fiskerioppsyn m.m. etter retningslinjer fra statens naturoppsyn.