utgave nr 9 2002

Verdens eldste skonnert

Publisert Sist oppdatert

Restaurering av Anna Rogde

Verdens eldste skonnert

Verdens eldste seilende skonnert heter Anna Rogde. Hun har sin base i Harstad. Siden oktober i fjor har den 134 år gamle skuta gjennomgått et omfattende restaureringsarbeide. Nå står hun fram i all sin prakt, klar til å seile gjennom trange fjorder og over åpent hav.

Tekst: Ronny Trælvik

Man steller pent med gamle damer, så også Anna Rogde. Begge undermastene er skiftet ut. Med solide dimensjoner har dette krevd mye innsats. En arbeidsgjeng på 10-15 personer har strevd gjennom uttallige dugnadstimer for at skonnerten kan vise seg fram fra sin aller beste side. Og det stopper ikke med mastene. Storseilbommen er skiftet ut. Det samme er vant, stag og bauspyd. I tillegg til dette har man gjennomgått alle seilene, og også fikset på jernbeslag og fester.

134 år gammel

Men selv om Anna Rogde nå har gjennomgått en solid restaurering, har man like fullt tatt vare på det originale og selve sjela til skuta. Slikt tukler man ikke med. Når fastboende og turister ønsker en seilas med den gamle skonnerten, vil de samtidig bringes tilbake til det opprinnelige. Og noe mer ekte og stilfullt enn Agna Rogde er det knapt nok mulig å oppleve.
Den ble sjøsatt tilbake i 1868. En hardangerskipper kjøpte skuta i 1872, før den året etter havnet på Kjøtta ved Harstad. Her ble den drevet i fraktefart gjennom tre generasjoner, helt fram til 1972. Så ble den restaurert og bragt tilbake til den opprinnelige utførelsen gjennom to operasjoner i 1978 og 1986.

Dramatisk historie

Historien til Anna Rogde er både spennende og dramatisk. Den har slett ikke bare seilt i nære farvann. Kysten langs Spania og Portugal har flere ganger blitt besøkt. Kursen har også blitt staket ut nordover, og da så langt som til Arkangelsk og Murmansk. Ved ett tilfelle seilte skuta langs finnmarkskysten da det plutselig blåste opp til orkan. Men ved å hugge stormasten klarte mannskapet å berge den robuste skuta.
I dag er Anna Rogde tildelt orkesterplass på Harstad havn, like ved byens kulturhus. Her ligger den og venter på unge og gamle som vil oppleve en seilas med en ekte skonnert. Den tar i mot hele 70 dagsturpassasjerer og tilbyr lugar til 30 personer.