utgave nr 3 2003

Signalflaggene: Jeg behøver assistanse!

Publisert Sist oppdatert

Signalflaggene

Jeg behøver assistanse!

Til tross for at moderne radiotelefoni har overtatt mye av kommunikasjonen på sjøen, viser det seg stadig at signalflaggene er viktige. Mange signaler fra båteiere kan tyde på at flaggene kunne hjulpet havarister i nød. Noen av flaggene bør alle båtfolk kunne tolke uten å slå opp i den internasjonale flaggboken.

Tekst: Anne Marit Klokk

I sesongen når fjorden er full av båter og selv når været er vakkert, er det stadig båtførere som har problemer. De kan ha motorstopp og driver mot land uten at noen registrerer deres vinking og forsøk på å rope om hjelp. Telefoner Båtmagasinet har fått fra havarister som gjentakne ganger har kallet på hjelp, forteller at andre båteiere som freser eller duver forbi, ikke ser eller hører, men bare vinker tilbake med et smil. De reagerer ikke på at man signaliserer nød og ber om hjelp. Derfor er det på tide med en oppfriskning av signalflaggenes betydning.

              Gammelt godt system

Systemet med signalflagg til sjøs ble innført allerede i 1857 og var i mange år den kommunikasjonsform skipsførere, fiskere og alle andre skippere benyttet til havs. I dag har vi en tendens til kun å bruke signalflagg når båter pyntes til fest og svært mange har glemt hvert flaggs betydning. Mange kjenner heller ikke til at flaggkombinasjoner og egne tall gir uttrykk for både viktige meldinger, tall og annen nyttig informasjon. Å kunne hele alfabetet (hver bokstav har sitt eget flagg) i hodet, burde ikke være så vanskelig. Men et minimum er at man kjenner til de flagg som signaliserer at båtfører og mannskap TRENGER HJELP!
I den internasjonale signalboken finner man hele alfabetet med både de rettvinklede flaggene og tallstandardene som er formet som vimpler. Dessuten finner du svarstandardene som er en langvimpel og likhetstegnene som har form av en kort trekantsform. Har du signalboken om bord, er det greit å slå opp og finne betydningen av et flagg som du ser på en båt som vil fortelle deg noe. Er det flere flagg i kombinasjon, finner du også ut hva skipperen ønsker å fortelle deg. Som regel er det et signal om at man trenger hjelp og da kan det være livsviktig å stoppe opp og bidra.

                  Lær opp barna

Vi skal i kommende nummer ta for oss en del flagg og beskrive betydning av dem når de står alene og gi noen enkle eksempler på hva flaggene betyr når de står sammen. Det er dags å skaffe seg informasjon og kunnskap om denne viktige formen for kommunikasjon. La det gå sport i det og lær barna dette alfabetet. De ser oftere, og kanskje bedre, på avstand hva andre båter måtte føre av flagg og kan dermed bidra i en viktig hjelpefunksjon når dere er ute og kjører.
De to flaggene vi ser på denne gangen signaliserer rop om hjelp og at det er alvor. Pugg dem og ha dem om bord. Neste gang kan det være deres tur til å påkalle assistanse.