utgave nr 3 2001

Sjøforsvarets fartøyer: MTB – Missiltorpedobåt

Publisert Sist oppdatert

Sjøforsvarets fartøyer

Båtmagasinet vil i en artikkelserie presentere en del av fartøyene til marinen, kystartilleriet og kystvakten. De fleste av disse grå og kamuflasjefargede fartøyene vi ser langs kysten, er spennende båter som er verdt en nærmere kikk.

Tilretteleggelse: Jon S. Fredriksen

Del 1

MTB – Missiltorpedobåt

MTB er en forkortelse som historisk sett hører hjemme under 2. verdenskrig, og som den gang sto for Motor Torpedo Båt. Betegnelsen står i dag for Missil Torpedo Båt. De norske MTB`ene er et resultat av 125 års utvikling og erfaring. Missiltorpedobåtene er raske og slagkraftige fartøy som er spesielt tilpasset den norske skjærgården. Denne fartøytypen er spesielt godt kjent i Norge takket være Jan H. Linges konstruksjon av Tjeld-klassen (Nasty), som i 1957 var verdens raskeste dieseldrevne motortorpedobåt.
I en krigssituasjon vil MTB`ene operere i grupper som med stor slagkraft vil kunne gå inn i overraskende raid og trekke seg raskt tilbake. Hauk-klassen er rundt 20 år gammel, og med de pågående moderniseringer blir levetiden forlenget til cirka 2015. En ny generasjonen MTB`er (Skjold-klassen) er under utvikling. Der har man blant annet tatt i bruk høyteknologi som gjør dem meget vanskelige å overvåke på radar.

Hauk-klassen

Hauk-klassen er nå den eneste MTB-klassen i Norge med 14 operative båter. Båtene er levert fra Bergens Mekaniske Verksteder og Westmarin i Alta i tidsrommet 1977 til 1980. Dette er første gang siden krigen vi er nede i et så lavt antall. Fartøyene har gjennomgått stadige oppgraderinger, men blir i disse dager totalt oppgradert med moderne datateknologi på våpen- og maskinkontrollsystemene.
Hauk-klassen var de siste fartøyene som ble bygget etter samme skrogprofil som Storm-klassen. Stom-klassen var konstruert etter linjer fra marineingeniør kapteinløytnant Henriksen. Profilene ble benyttet på Hauk, Storm-, Snøgg-, og svenske Hugin-klassen MTB`er.

Deplasement (tonn): 160 fullt lastet.
Dimensjoner (meter): 36.5 x 6.2 x 1.8
Hoved maskineri: 2 x MTU 16V 538 TB92 diesel 3.600 hk (6.820 hk vedvarende, 2 aksler)
Hastighet (knop): 32
Rekkevidde: 440 nautiske mil ved 30 knop.
Besetning: 21-24 (7-10 offiserer)
Missiler: 6 Penguin sjø-til-overflate og doble Mistral sjø-til-luft missiler
Kanoner: 1 Bofors 40 mm
Torpedoer: 2
Motforanstaltning: Chaff utskyter
Radarer: 3 for overflate søk/navigasjon

Fartøyer i denne klassen:
Hauk, Ørn, Terne, Tjeld, Skarv, Teist, Jo, Lom, Stegg, Falk, Ravn, Gribb, Geir og Erle.

Neste artikkel er om MTB Skjold-klassen med stealth-teknologi.