utgave nr 12 2

Perfekt vannlinje med isoporplate

Publisert Sist oppdatert

Perfekt vannlinje med isoporplate

- Kvier du deg for å avsette vannlinjen på nybåten i frykt for at den ikke skal bli korrekt? Da kan du benytte følgende metode, som er enkel, rask, og gir et perfekt resultat.

Tekst: ROAR BERG-HANSEN
Du tar en vannfast tusj, for eksempel Penol 750 eller 777, og fester den med tape midt på langsiden av en tre centimeter tykk isoporplate, slik at tusjspissen stikker noen centimeter utenfor kanten. Du kan også feste en tusj i 45 graders vinkel i et hjørne på isoporplaten. Da kommer du lettere til i skarpe knekker i skroget. Jeg valgte en plate på 50 x 100 centimeter. Den flyter stabilt på vannflaten.

Romslig bås

Snu deretter båten med akterenden inn i en romslig bås, og avbalanserer den slik at den flyter helt vannrett med den lasten du vanligvis har i. Mål ut hjelpepunkter fra båtbunnen og opp på sidene på akterspeilet, så har du noe å sikte etter. Pass på at du har slakke fortøyninger, slik at båten kan bevege seg fritt!
Legg deretter isoporplaten på vannet og dytt den forsiktig med tusjspissen gjentatte ganger mot båtskroget, slik at du avsetter en punktlinje fra baug til hekk. Snu båten i båsen og gjør det samme på andre siden. Nå har du fått et godt utgangspunkt for å sette maskeringstapen noen millimeter over prikkranden, når du tar opp båten.
Dersom du ønsker vannlinjen noe høyere enn de tre, fire centimeterne som isoportykkelsen gir, kan du enkelt bygge opp tusjen i forkant.

Gå forsiktig!

Den eneste forutsetningen for å få dette til er at det er blikkstille vann, og at du beveger deg med myke og forsiktige bevegelser, slik at du ikke lager bølger. Jeg la meg flatt ned på utstikkeren når jeg gjorde jobben, og fikk en fullstendig snorrett og korrekt vannlinje. Metoden er mye enklere enn å vatre opp båten på land, og resultatet blir perfekt hvis du er nøyaktig.