utgave nr 11 2009

Tores tips: Orden på tauverket

Gode båtfolk har orden på alt tauverk om bord. Du skal alltid vite hvor tauverket er, og det skal alltid være klart til bruk.

Publisert Sist oppdatert

Det betyr at du må ta jobben med opprydding og sortering før sesongen starter, men før det kan det være en god idé å vaske alt sammen. Salt og sand skjærer taufibrene i stykker og reduserer gradvis styrken. Legg derfor liner, skjøter og fortøyningstau i bløt i en stor balje eller bøtte. Ja, du kan i skjul av konas oppsyn også ta det med deg hjem og benytte både badekar og vaskemaskin. Bruk bløtleggingsmiddel i vaskemaskinen for å få det mykt etter vask. Heng det til god tørk.

Hva brukes til hva?
Har du godt med tauverk i båten, det bør du jo ha, kan det være vanskelig å holde styr på lengder og hva de enkelte skal brukes til. Aller først kan det være smarte å dele bunken inn i bruksområder, som for eksempel fortøyning akter og forut, spring, slepetau og reservetau. Du skal vite hva som er i taukassa både akter og i baugen.

Det viktigste av alt er at du enkelt skal vite hvilket tau som hører til ha og ikke minst hvor langt det enkelte tauet er. Jeg har ordnet det med enkle fargekoder. Når jeg titter ned i kassa, vet jeg med én gang hvor lange tauene er. Hvert tau er påført en farget tape i tuppen, eller krympestrømpe i forskjellige farger. GULT er for eksempel 3-6 meter, BLÅTT 6-10 meter, SORT 10-16 meter, RØD 16-25 meter.
Du kan legge opp til et enkelt system, eller - om du har svært mye tauverk - kan et litt mer avansert ”logistikk-system” utvikles. Er det mange tau å forholde seg til, er det smart å montere en ”huskelapp” på innsiden av lokket på dreggkassa både i baugen og akter.

Ordnet i tauverket gjør det så mye enklere og raskere å legge til. Godt sjømannskap, det også.