utgave nr 5 2

”Stjernen” underveis

Publisert Sist oppdatert

”Stjernen” underveis

Med sikre skritt nærmer det seg ferdigstillelse av den gamle kongesjaluppen Stjernen fra 1899. Siste rapport fra Marinemuseets Matroser i Horten forteller at det i hovedsak gjenstår et usedvanlig kronglete rørleggerarbeid før båten er seilingsklar.

Av Atle Knutsen

En av de nevenyttige, godt voksne guttene som har viet sin tid til klenodiet er Arne Matsen i Horten. Han har i lengre tid pendlet fra Horten til båtbyggeriet Hansen & Arntzen på Stathelle hvor arbeidet foregår. Her tilbringer han mye tid sammen med et knippe matroser og kamerater. Dekkshus, dekk og dollbord i mahogny er på plass.
-Vi har malt hele båten innvendig med to-komponent maling, og utvendig er platene sparklet med to-komponent sparkel. Den øverste plategangen på en meters bredde, er den originale fra 1899. Nå er den jevnet ut og venter på den endelige, hvite overflatebehandlingen. Siste uken i mars kom kjelen og dampmaskinen på plass, sammen med aksel og propell. Men den mest kompliserte operasjonen gjenstår, nemlig montereingen av den originale dampmaskinen. Det krever et enormt rørleggerarbeid. Vi har fått med oss Olav Dahl fra Drammen som konsulent på dette arbeidet. Han har damperfaring blant annet fra restaureringen av Bjoren og Engebret Soot, forteller Arne Matsen.
-Totalt har prosjektet kostet 3,2 millioner kroner. Hvert øre er betalt. Og kunne vi klare å skrape sammen tre-fire hundretusen ville vi vært i havn i løpet av juni, avslutter entusiasten Matsen, som gjerne hører fra folk som kunne tenke seg å støtte det unike prosjektet. Matsen treffes på telefon 33 04 53 37.