utgave nr 10 2

Minitest: Livreddende varmedrakt

Publisert Sist oppdatert

Minitest:

Livreddende varmedrakt

Helly Hansens nye varmedrakt er utviklet for passasjerer, men blir også tilgjengelig for båtfolket. Den er utviklet med tanke på at det ikke hjelper å ha på seg redningsvest hvis man i stedet fryser i hjel i vannet.

Tekst og foto: Ingvar Johnsen

Vannet langs norskekysten er kaldt nesten hele året. Så kaldt at hvis ikke hjelpen kommer ganske umiddelbart etter et havari, vil den skipbrudne ganske raskt bli skadd, eller i verste fall omkomme av underkjøling. Den nye passasjerdrakten har vært gjennom det obligatoriske testprogrammet for å få internasjonale godkjenninger for å kunne brukes som passasjerdrakt, også i kalde strøk. Disse testene viste blant annet at seks personer som lå to timer i fem graders vann, kun hadde et gjennomsnittlig fall i kroppstemperaturen på 0,65 grader.

Columbi egg?

Drakten kan være et bra alternativ for båtfolket. Den tar liten plass og hvis uhellet skulle være ute, tar det ikke mange sekundene å trekke den på seg. Den er romslig og den ene størrelsen som finnes, passer alle. Helly Hansen utvikler også en barnedrakt. Ikke bare er drakten en livredder – den kan også brukes som tørrdrakt hvis man for eksempel skulle være så uheldig å måtte hoppe uti for å fjerne tau i propellen. Det skal ikke være mange gradene under 15 før den jobben kan bli temmelig ubehagelig, for ikke å si utmattende og farlig.
-Vi ser klart at drakten også har et potensiale for lystbåtflåten. Derfor kommer vi til å lansere den også for dette markedet, men nå har Hurtigrutene bestilt 7000 stykker. Så før vi lanserer den for fullt, må vi vite at vi er leveringsdyktige. Prisen blir klar i løpet av måneden, sier sier administrerende direktør Terje Gorm Hansen hos Helly Hansen Spesialprodukter.

Testen

Som sagt har drakten vært gjennom tøffe tester, så vi ville bare se på bruksvennligheten. Drakten var svært lett å trekke på seg. Varmt tøy under vil selvsagt forlenge tiden man kan være i kaldt vann betraktelig. Drakten er så romslig at den greit går utenpå en termodress, varmedress eller annet tykt, varmt tøy. Vår testperson tok den på seg uten instruksjon eller bruksanvisning. En viktig egenskap når det gjelder sikkerhetsutstyr!
Hvis drakten skal brukes til redning, må det en redningsvest til fordi drakten mangler flytemidler. På bildet vil du se at det samler seg mye luft enkelte steder, men dette er avhengig av hvordan du har tatt den på. Dessuten vil luften antakelig sive ut etterhvert, så vesten må på.
Testpersonen hoppet uti fra ca. to og en halv meter, og til tross for et skikkelig ”plask”, registrerte vi kun litt fuktighet rundt halsen på genseren under. Det skal også legges til at testpersonen hadde skjegg, noe som kan redusere tetningen rundt ansiktet.

Konklusjon

Vi synes denne drakten er noe av det mest positive som har skjedd på sikkerhetssiden på lenge, og den burde etter vår mening være like obligatorisk om bord i en lystbåt som i en passasjerbåt. Hvis dere kjenner en eller annen som er mye på havet alene, kanskje hele året, så er forslaget til årets julegave herved overbrakt.