Nr. 8 2013

Cyberbond TT69: Gel som limer og tetter

Stoffet kan brukes som pakning mellom metallflater, som tettemiddel for lager eller gjenger eller som gjengesikring. Fire funksjoner i ett.

Publisert Sist oppdatert

Tekst: Hans Due

Vi har ofte slitt med å få sikret sjakkelbolter. Har brukt både middelet Loctite og ståltråd med vekslende hell. TT69 gjør det samme som for eksempel Loctite med å låse bolter. I tillegg virker det som pakningsstoff både til rørforbindelser eller rene metallflater. Ved sammenføyning av rørdeler påføres limet på en gjengeflate og rørene monteres sammen.

Fordelen her er at man er ikke helt avhengig av at gjengene skrues helt i bunnen, men kan posisjoneres ut fra hvilken vinkel  man trenger. Limet herder og man får en fast forbindelse som fester og tetter.

Pumpeflaske

Det fine med TT69 er at det kommer i en liten pumpeflaske som gjør at man kan bruke litt og litt om gangen uten at man risikerer at innholdet renner ut i verktøykassen, og pumpeflasken gjør at man får tømt alt innholdet uten at noe går til spille. Lignende produkter er i første rekke ment for proffmarkedet, men TT69 er samme stoff, men mer beregnet for konsumentmarkedet med sin innpakning. Stoffet har en utsalgspris på 220 kroner pr boks som rommer 35 gram. Nok til mange gangs bruk.

     TT69 herder kun i kontakt med metall. Det trenger ikke tilførsel av luft for å herde, og det herder heller ikke i luft hvis det ikke er i kontakt med metall. Herdetiden er ca 24 timer for gjennomherding, men bare 15-20 minutter for at det skal få funksjonsstyrke på for eksempel en 10 mm stålbolt. Mengden man påfører er en til to tredjedeler av gjengestammen med et tynt lag lim som dekker gjengene, og så skrur sammen.

     Det er firmaet Industrilim AS som importerer stoffet. Der sier de at de tar sikte på å distribuere gjennom TESS-forretningene og båtutstyrsforretninger, men foreløpig kan kunder henvende seg til dem direkte, så kan de enten distribuere til kundene eller anbefale forhandler. (www.industrilim.no)