Nr 3 2013

Tores Tips: Nødhammer bør du ha

Den koster så lite, og har så stor nytte - om ulykken er ute. Skaff deg en nødhammer og plassér den lett tilgjengelig.

Publisert Sist oppdatert

I alle båter hvor du kan lukke deg inn bak en dør bør det befinne seg en lett tilgjengelig nødhammer. Det koster så lite, men bidrar mye til din egen sikkerhet.

Brann

Vi leser stadig vekk om båtbranner. Skal du ut av en brennende plastbåt, er sekundene kostbare. Det er helt uhyggelig å se hvor raskt en plastbåt blir overtent. Ved hjelp av hammeren kan du slå ut nærmeste vindu og komme deg i sikkerhet, enten det er å hoppe i sjøen eller krabbe opp på ei brygge.

Is

For de blant oss som også liker å bruke båten vinterstid, er en nødhammer en nødvendighet. Med store temperaturforskjeller ute og inne, kan du oppleve av dørhåndtak og lås blir til en stor isklump. Da må du ha noe å slå med.

Billig forsikring

Nødhammere finnes i mange størrelser og prisklasser, helt fra en 50-lapp på Claes Ohlson til noe mer profesjonelt. Det viktigste er at hammeren leveres med brakett. Det hjelper ikke å ha en nødhammer gjemt et eller annet sted i en skuff, den skal være lett tilgjengelig og synlig. Montér derfor braketten på et strategisk sted, for eksempel over døra på bakveggen, og gjerne sammen med annet nødutstyr. I vår båt har vi plassert hammeren strategisk ved siden av en god lommelykt og en nødpeilesender med strobelys. Du skal aldri være i tvil om hvor alt nødutstyr befinner seg i båt. Heng det derfor opp så samlet som mulig.

En hammer til en femtilapp er en uhyre billig forsikring. Få den på plass før sesongen starter i år.