Nr 10 2012

Praktisk Nytt selvrettende anker

Vinsjprodusenten Engbo har tatt inn en ny serie plogankere i sitt sortiment, nemlig amerikanske Quicklines Ultra-anker.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

 

Vinsjprodusenten Engbo har tatt inn en ny serie plogankere i sitt sortiment, nemlig amerikanske Quicklines Ultra-anker. Takket være en blykjerne nederst i kloa og en ekstra knekk på stammen er ankeret selvrettende og lander alltid i en god angrepsposisjon mot bunnen. Straks man trekker i det, graver det seg ned. Vi har gjort gjentatte forsøk på sandbunn, og ankeret svever perfekt gjennom vannet før det lander i angrepsvinkel på bunnen. Kombinasjonen av knekken og vektfordelingen bidrar dessuten til at ankeret retter seg når det trekkes inn i plattformrullen. Den samme fordelen har man når ankeret slippes ut. Ultra-ankeret har så langt fungert meget tilfredsstillende på varierte bunnforhold.

Ankeret leveres kun i 316L rustfritt stål og kommer i størrelser fra 5 til 80 kg. Prisen er relativt høy, og et 12 kg Ultra koster 6.900 kroner.

Ytterligere opplysninger: www.engbo.no

 

Vridd svivel

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Maritim har lansert en vridd svivel som skal rette ankeret slik at det ikke kommer skjevt inn i plattformrullen. Svivelen finnes i to størrelser og er tilpasset Bruce-ankere og tilsvarende kopier. Den korteste (roterende) delen festes til kjettingen. Om man har ankertau, må den festes med en sjakkel. Vi har prøvd svivelen på et 5 kg Bruce festet til 16 mm blytau med sjakkel i begge ender. Svivelen er krummet i to retninger og skal dermed rette seg når den trekkes over plattformrullen slik at ankeret blir hengende rett ned. Vi trakk ankret fem ganger, og hver gang rettet ankeret seg til ønsket posisjon. Tilsvarende forsøk uten svivelen var ikke like vellykket og vi måtte justere ankeret på plass i rullen for hånd. Den minste svivelen er tilpasset kjettingdiameter 6-8 mm, mens den største er tilpasset diameter 10-12. Et problem med svivlene kan være at avstanden mellom ankeret og taugjennomføringen i skroget er for kort og man den ekstra lengden man får med svivelen gjør at ankeret ikke trekkes helt inn i rullen. Før du eventuelt komplettere en eksisterende installasjon med en vridd svivel bør du sjekke at avstanden mellom ankerstamme og taugjennomføringen i skroget er lang nok til at du kan montere på svivelen. Prisen for en 6/8 mm svivel er 329 kroner, mens 10/12 mm er 828 kroner.

Ytterligere opplysninger: www.maritim.no