Nr 10 2012

Praktisk: Jif med spesialshampo for båt

Fra kjøkken- benken til skroget: Jif har tatt skrittet fra kjøkkenbenken til båthavna. Vi har testet spesialproduktene for båt.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

 

Etter mange år som en av favorittene i hjemmet er Jif nå også i ferd med å sette en standard for båt og bil. Vi har lenge hevdet at det enkleste er det beste, at de helt vanlige rengjøringsmidlene vi bruker i huset også er de beste for stell og renhold av båt, ikke minst tatt i betraktning de store prisforskjellene.

   Nå er det ikke vanlige husholdningsprodukter Lilleborg lanserer for båt, men ”blandinger” som skal være sterke nok til å ta skitt og eksosstriper, og likevel så skånsomme at gelcoat og polish ikke skades. Så gjenstår det å se om serien også fungerer i praksis.

Velbrukt Polar

Vi fant fram til en Polar 20 av eldre årgang, en båt som verken er vasket, rubbet eller polert det siste året, i påvente av en totalrenovering som snart påbegynnes. Med andre ord et perfekt objekt.

   Vi kunne ha startet med Jif-sjampo blandet med vann, men med skrogets tilstand valgte vi først en ren avfetting. Jif leverer avfetting til båt på sprutflaske. Vi dynket skroget og lot ”løsemiddelet” stå fire minutter. Det tok ikke lange stunden før skitten så smått begynte å renne av.

   På et annet parti av båten gjorde vi en blanding av avfettingsmiddelet og Jifs båtshampo. Vi fulgte bruksanvisningen ”for å få maksimal effekt”. Også denne blandingen lot vi godgjøre seg på skroget et par minutter. Deretter skylte vi av. Så mikset vi en frisk blanding med shampo i bøtta og vasket med svamp på vanlig måte. Blandingsforholdet skal være fra én til fem desiliter pr 10 liter vann. Du kan gi litt ekstra ekstrakt om du trenger litt ekstra effekt på gjenstridige flekker.

Det beste resultatet fikk vi med avfetting og shampo sammen, før vi vasket med shampo og vann.

Vi fikk et rent og pent parti vasket skrog. Naboområdet, som ikke ble behandlet, hadde en ru litt sandpapiraktig overflate, så det er ingen tvil om at Jif-prosessen har sin gode virkning.

Den gule stripa…

Det slås fast på etiketten av middelet er velegnet på rester av eksos, sorte striper og rester av drivstoff. Denne båten hadde en godt festet stripe fra kjølvannsuttaket og ned. Her måtte vi jobbe skikkelig, først med avfettingen, så med en sterk såpeblanding. Sakte, men sikkert oppnådde vi også her et tilfredsstillende resultat, selv om det absolutt var mer utfordrende.

   Lilleborg har fått frem et produkt som egner seg godt i båten. For å oppnå et optimalt resultat vil vi anbefale at en sprutflaske med Jifs avfettingsmiddel inngå i handelen. Den har noe ekstra å bidra med.

   Jif har valgt å gi et par kroner fra hver solgte kanne til Redningsselskapets arbeid. Kanskje en markedsføringsgimmik, men likevel et absolutt prisverdig tiltak.

 

Fakta om Jif båtshampo:

Kanne: 4.7 liter

Blandingsforhold: 1-4 pr 10 liter vann

PH-verdi 13

Pris: 229 kroner

 

+ God vanskeeffekt og fin glans

-Ekstra jobbing med ”gjengrodd møkk”