utgave nr 10 1992

Gatsby 520

Publisert Sist oppdatert


    Vi prøvekjører: GATSBY 520

    RUNABOUT I 41 KNOP


    Av Hans Due

    "Gatsby 520 er bygget etter et klassisk runaboutdesign med moderne undervannsskrog", heter det i brosjyren. En bastard med andre ord. Men for en nydelig bastard! Med "Runabout" menes liten motorbåt, og for Gatsby 520 er det 17 fot og sitteplass til fem personer.

    Det er Leif Nilsen og ikke minst finsnekkeren Espen Sommerfelt i firmaet L.N. Yachts i Risør som har bygget denne perlen. Eivind Amble er konstruktør, og ut fra forutsetningene har han fått til et ypperlig produkt.
    Båten er bygget etter West-metoden, det vil si epoxy-limt mahogni med to lag glassfiberarmert epoxy i bunnen og ni lags overflatebehandling. Glansen får deg til å ta av skoene før du går ombord.

    SJØEGENSKAPER

    Vi prøvekjørte byggenummer 1 med en 100 hk. Mercury påhengsmotor, og målte 41 knop med tre mann ombord. I utgangspunktet tenkte man seg båten med motorer fra 50 opp til 150 hk. Men 100 hester er evig nok, noe fartsmålingene våre beviste.
    På grunn av den spesielle formen med langt, smalt forskip og rett stevn, må man bruke powertrimmen på motoren litt annerledes enn på andre båter. I motsjø må baugen trimmes opp fordi båten kaster vann godt over dekk med nedtrimmet baug.
    Manøvreringen var såre enkel, selv om både styringen og gass/gearreguleringen i prøvebåten var for tung. Båten går lett i plan, og reagerer fint på trimming. Svinmangøvrer gir ingen uventede eller ubehagelige overraskelser. Her har Amble gjort en perfekt jobb.

    INNREDNING

    Innredningen er enkel. Et dobbeltsete ved førerplassen, og plass til tre i den fremre cockpiten. Det er helt åpent under fordekket, og stuerom finner man under dobbeltsetene, pluss et lite stuerom under dørken ved førerplassen. En liten vindskjerm foran førerplassen skal justeres i høyden fordi den ikke skjermer godt nok. Finishen er fantastisk, bortsett fra vindskjermbeslagene som ikke står i stil med resten av båten.
    Prisen er også eksklusiv. 260.000 kroner for ren båt uten motor, instrumenter, ratt og kontrollboks for gass/gear. Med 100-hesteren og fullt utstyrt forøvrig, kommer båten opp i 340.000 kroner. Dette gjør at båten ikke blir noen "metervare", men så er det da også et møbel for de spesielt interesserte.

    DATA:
    Lengde:5,20 m.
    Bredde:2,00 m.
    Total høyde:1,35 m.
    Vekt u/motor:ca. 520 kg.
    Vekt m/motor:ca. 700 kg.
    Antall sitteplasser:5
    Motor:50-100 hk. utenbordsmotor
    Drivstoff:75 lt.
    Salg ved:Gaarwuud A/S, Boks 168 Kaldbakken, 0901 Oslo. Tlf: 02-23 20 01 eller 034-88685.