utgave nr 12 2009

Førsteinntrykket Morgan 630 DC: Et godt valg

Bak navnet Morgan skjuler det seg en forsiktig båtprodusent i Sandfjord – uten sterk forankring i britisk bilverden. Den mest åpenbare parallellen er høy kvalitet og følelse for detaljer.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Det er slående hvor like dagens daycruisere er. Morgan 630 DC er bare en drøyt 20 fots båt, men er likevel fullt beboelig for en oval weekendtur. Når det er sagt, bygger de fleste nordiske daycruisere på samme, velprøvde grunnkonsept – og overraskelsene er få. Morgan 630 DC er intet unntak. Vår testbåt var bygget spesielt for Risør Båtsenter AS med oransje skrog, mens normalversjonen er hvit.

En av de beste


Erkjennelsen av at daycruiserne i dette segmentet begynner å bli så like at de knapt kan skilles fra hverandre på grunnlag av annet enn logoen, gjør valget vanskelig når kjøpet skal gjøres. I større grad enn båtens egenskaper, blir andrehåndsverdi, ekstrautstyr og forhandlerens evne til å yte service faktorer som bør vektlegges når man skal velge mellom en daycruiser-ditt og en daycruiser-datt. Om man nå har latt blikket feste seg på en Morgan 630 DC, bør man for all del la det henge en stund. For båten er en av de bedre man kan satse på i dette segmentet. Skroget byr på den største overraskelsen – og har knapt noen planingsterskel overhodet. Båten sklir opp i plan, og sitter som et skudd i svingene. Med en 115-hester på hekken, oppnådde vi en toppfart på ca 37 knop, mens man med en 175-hester kan forvente ca ?? knop. Vi tror at en 140-hester må være den perfekte motoren på denne båten.
Morgan Dale bygger små, bunnsolide og funksjonelle båter. Morgan 630 DC har han utviklet i samarbeid med designeren Espen Thorup. Vår erfaring med båtene er at de stort sett er gjennomtenkt og ferdigutviklet når de slippes i markedet, og har sjøegenskaper i den ypperste enden av skalaen. Så hva får man så for rundt 395.000 kroner?

Sikkert konsept


Jo, et sikkert konsept: Tradisjonell innredningsløsning med svært komfortable stoler i kjøreretningen som kan vendes mot en U-salong akter. Salongen kan med et håndgrep konverteres til en romslig solseng, alternativt kan man sette et bord på en søyle slik at man får spiseplass for fire-fem personer. Rundt ryggen på aktersofaen er det en romslig og god kalesjegarasje. I dørken mellom fører- og passasjerplass er det et stort stuverom med plass til vannski, fiskestenger, fendere, havnekalesje osv. I benken på styrbord side er det plass for et kokeapparat, og det er en liten vask på babord side på innsiden av passasjerplassen.
Førerkomforten er også upåklagelig. Stolen, med oppvippbar lårpute, er høyrygget og komfortabel og konsollen er ergonomisk godt gjennomtenkt. Alle instrumenter og funksjoner er organisert rundt plassen for plotteren i siktlinjen, men her er kun gjort plass til en beskjeden fem-tommer. En så liten plotter hører ikke hjemme i en båt som man kan dra opp i 45 knop eller så med de friskeste motoralternativene og dermed bør også plotterplassen utvides til å kunne romme en 8’’. For øvrig er fører- og passasjermiljøet forsynt med velplasserte praktiske detaljer som koppholder, nisjer for oppbevaring av småsaker osv. Fører og passasjer har utmerket ly bak vindskjermen, men en matt eller mørkere farge på konsollen på innsiden av skjermen ville dempet de nokså sjenerende refleksene. Kraftige trinn leder ut på fordekket via vindskjermen og gir utmerket adkomst ut på dekk.

Få svakheter


Det er skutt blink på det meste i Morgan 630 DC. At det er benyttet en gebrekkelig Taylormade-vindskjerm på en ellers bunnsolid båt, overrasker oss. At det foruten sidelanterner og rundtlysende topplanterne også er montert en hvit lanterne på rekka på styrbord side, fikk oss også til å klø oss litt i hodet. Men for øvrig er anmerkningene få. I aktersofaen kan man åpne hele setemodulen og få utmerket tilgang til et stort og rent stuverom. Vi savnet imidlertid et par solide gassdempere som holdt luka oppe. Inne i rommet sitter batteriet skikkelig festet, og her har man også enkel tilgang til hovedstrømbryteren. Via et mannhull kommer man ned til ferskvannstanken (av den fleksible sorten).

FAKTA: MORGAN 630 DC
CE-kategori: C
Produksjonsland: Norge
Lengde i meter: 6,30
Bredde i meter: 2,40
Dyptgående i meter: 0,70
V-bunn i grader: ??
Vekt tørr båt i kg: 950
Drivstoff i liter: 110
Ferskvann i liter: ??
Septik i liter: -
Antall køyeplasser: 4
Max antall personer: 6
Motoreffekt fra-til i hk: 115-175
Motor testbåt: Suzuki DF 115
- Sylindervolum 1.950 cc
- Antall sylindre 4
- Effekt i hk (kw) 115 (84,5)
Toppfart i test i knop: 37
Støy ved toppturtall i dBA: -
Pris fra i kroner: 394.900,-
Pris testbåt i kroner: ???.000,-
Opplysninger: www.erling-sande.no