Nr 10 2012

Trygt i havn på Bragdøya

Under parolen “Trygt i havn” arrangerte Forbundet Kysten sitt årlige landsstevne på Bragdøya i Kristiansand. Helgen 26.-29.7. sto i kystkulturens tegn i idylliske omgivelser.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUSTEN

 

Landsstevnet samlet 150 båter fra hele landet, og rundt 1.500 mennesker var innom stevnet i løpet av helgen.

– I fjor var Egersund vertsby for arrangementet, og neste år er det Alstadhaug Kystlag i Sandnessjøen som er arrangører, forteller generalsekretær Per Hillesund i forbundet.

– Et arrangement på en øy, som i år, blir litt mer internt enn når vi møtes i en kystby, men miljøet på Bragdøya var en strålende ramme om arrangementet, som hadde de gamle fortøyningsringene som tema under tittelen “Trygg i havn”. Derfor ble også en nysmidd fortøyningsring avduket under stevnet.

– Landsstevnet har som formål å spre informasjon om kystkultur, og da ønsker vi at hvert landsstevne skal ta utgangspunkt i den lokale kystkulturen. I Kristiansand var det naturlig å knytte det opp mot saltebuene på Bragdøya, og det store innslaget av sjekter var med på å gi det en stedstypisk koloritt. Vi ønsker å vise mangfoldet av båter til deltakerne, forteller Hillesund.

Neste år er det Alstadhaug Kystlag som arrangerer landsstevne i Sandnessjøen. Temaet Petter Dass kommer til å stå sentralt.

– Forbundet inngår en avtale med et lokalt kystlag som står for gjennomføringen av landsstevne. Vi forsøker å fordele stevnene jevnlig mellom Sørlandet, Vestlandet og Nord-Norge, og for første gang siden 2009 da Brønnøysund var vertskap, er stafettpinnen øsekaret nå sendt nordover igjen, forteller Hillesund.

FAKTA: FORBUNDET KYSTEN

Antall medlemmer: 9.700

Antall kystlag: 125

Neste landsstevne: Sandnessjøen

Dato: 18.-21. juli 2012

www.kysten.no