utgave nr 9 1993

Sea Star XR Sportfisher

Publisert Sist oppdatert

   Vi prøvekjører Sea Star 500 XR Sportsfisher:

   Landstedbåt med hytte

   En snerten liten båt på vel 15 fot med åpent selvlensende fordekk og innelukket styrhus med sitteplass til fire. En båt som egner seg meget godt som skyssbåt til og fra landstedet der båt er eneste mulige adkomstmiddel.

   Av Hans Due

   En båt som veier ca. 400 kg. uten motor kan fraktes på en hver båthenger. Sea Star 500 XR er den minste båten i Sportsfisher-serien fra det finske verftet Linex-Boat AB. Med en 45-hesters firetakts Honda-påhenger er båten god for nesten 28 knop med en person ombord.
   Båten har en ganske dyp V-bunn som gjør den myk og behagelig i sjøen, størrelsen tatt i betraktning. Men av samme grunn er båten også noe rank, noe også skyldes tyngden av styrhuset, som hever G-punktet (vektsenteret). Båten er befriende enkel å manøvrere, og den sitter godt i sjøen i krappe svinger.
   Det mest forlokkende med båten er styrhuset. Ingen kalesjer som skal kneppes opp og igjen. Inngang via glassdør både foran og til det lille akterdekket. Riktignok er det ikke full ståhøyde inne, men så å si hele taket kan skyves akterover, slik at man får en tilnærmet åpen båt. Med døren lukket foran er man da godt skjermet for vind.
   På hver side av midtgangen er det to seter i fartsretningen. Aktenfor disse en langsgående benk med sitteplass til en person på hver side. Til sammen fire sitteplasser.
   Det er flere små stuerom i båten og et stort under akterdekket som rommer bensintanken. På hver side av motorbrønnen er det dessuten låsbare stuerom. Det samme er det i forpiggen. Kranen for åpning/stenging av selvlensingen til fordekket er under trinnet ved inngangen til styrhuset foran.
   Solide pulpit og pushpit, pluss håndrekker på hyttetaket gjør at man ferdes trygt over hele båten. Man behøver forresten ikke klatre på dollbordet for å komme seg fra for til akter. All passasje kan gå gjennom styhuset, hvilket er en ekstra sikkerhet.
   Båten har fire solide kryssholt for fortøyning. Frontvinduet ved førerplass er utstyrt med vindusvisker. Lanterner er montert på targabøylen og er godt skjermet, slik at man ikke plages av reflekser.
   Vi prøvde båten med 45-hesteren til Honda, men båten kan gjerne utstyres med en mindre motor. En 35-hester for eksempel skal gi en fart på ca. 20 knop.

   Data:
   Lengde:4,70 m.
   Bredde:1,85 m.
   Vekt u/ motor:400 kg.
   Anbefalte motorer:40-70 hk.
   Pris:66.000,-
   Produsent:Linex Boat AB, 67101 Kokkola, Finland. tlf. 095-358-68-8220080
   Importør:Bjørn Nielsen Båtagentur, Grønsundåsen 53, 1360 Nesbru. Tlf: 66 84 93 02