utgave nr 7 2008

Test: Wiking 900 Combi

Publisert Sist oppdatert

Test: Wiking 900 Combi

Litt av alt


Om det ikke er forfengeligheten man skal stimulere med båtkjøpet, kan man godt anskaffe en Wiking 900 Combi. Den siste Wiking har lav snobbefaktor – og stort brukspotensiale.


TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN


Flebruksbåten Wiking 900 Combi bygges av Dyvika Båtproduksjon AS i Arendal, men har en sammensatt historie. På sitt vis er båten den siste Wiking – i alle fall foreløpig. Dagens produsent av Wiking, Svein Terjesen, overtok navnet da han tok opp produksjonen av Wiking 25 i 200?. For øvrig er slektskapet mellom dagens Wiking og de velkjente modellene som Wiking Family 26 og 28 heller tynt. Kuriøst nok produseres fortsatt Wiking i Wiking Boats gamle lokaler i Dyvika i Tromøysundet, hvor Bjørn Minde etablerte Wiking i 1972.
Wiking 900 Combi er flaggskipet til dagens Wiking, og er i utgangspunktet en Viksund-modell som ble lansert under Båter i sjøen i 2003 som Viksund ???. Dekket var nytt, men skroget stammer fra Viksund 800 Futura, senere Viksund 270 St Cruz, som første gang ble lansert i 1986.
I dag heter den altså Wiking 900 Combi. Den er i en kombibåt, og ikke en vanlig bakveggbåt i tradisjonell forstand. Den har et bredt sidedekk på styrbord side av styrhuset, noe som gjør den litt annerledes enn mange rene walkaroundmodeller. Den har et stort og romslig akterdekk, og en praktisk og trygg dekkslayout. Wiking 900 Combi fungerer bra som en fullverdig turbåt for tre til fire personer, med komplett salong, bysse, stort toalettrom og relativt store lugarer. Sjøegenskaper (nøytralt)

Baugkonstruksjonen levner ingen tvil om at Wiking 900 Combi er et Viksund-produkt i opphavet. Bulben, eller bølgekniven som Viksund kaller det, er en sjeldenhet blant fritidsbåter som Viksund har hegnet om.
Wikingens skrog ligger nærmere mot det planende segmentet med kjøl og strak aksel, enn en rendyrket halvplaner med begrenset fartspotensiale. Dette fordi båten ikke viser tendens til å plane på kjølen, selv ved toppfart på 22 knop, og legger seg svakt innover i svingkurven når man svinger mot styrbord. Dette skyldes nok i første rekke en høyreroterende propell, noe som blir tydelig gjennom en markant padleeffekt ved bakking, mot babord. Ved kraftig tørn mot babord ved toppfart, mister man også noe roreffekt i svingkurven, men det er ikke sjenerende.
Båten hever forskipet moderat og man har godt sikt gjennom hele fartsregisteret. Motoren på 212 ahk i vår testbåt er absolutt tilstrekkelig i denne båten – den gir både god akselerasjon og bra toppfart. Vi prøvde båten i relativt stor sjø og den oppfører seg veldig balansert og fint, og med litt fart har den behagelig sideveis stabilitet selv i stor sjø. Båten er lett å håndtere i alle fartsintervaller, og reagerer lett og forutsigbart ved finmanøvrering.Uteplassen (smil)

Styrhuset er plassert mot babord side, noe som kun gir passasje på styrbord side av styrhuset. Sidedekket er til gjengjeld svært bredt og trygt. Adkomsten frem på fordekk og til akterdekket er meget god. Det romslige akterdekket med utvendig styreposisjon er ryddig og praktisk. Her er en port i akterspeilet som kan svinges inn, eller fjernes helt. Dermed får man god adkomst ut på den praktiske badeplattformen. I midten har den en svært nyttig inspeksjonsluke ned til roret. Under plattformen er det montert en badestige som man med letthet feller ut selv når man ligger i sjøen, og et solid håndtak gjør det enkelt å ta seg om bord. På hver side av plattformen er det to store stuverom til tauverk.
Akterdekket – eller arbeidsdekket om man vil – er ryddig organisert med høye skrogsider og solide rekker. Her er en manuell lensepumpe montert i fin betjeningshøyde på akterspeilet, hvor det også er en praktisk hånddusj. Det er flere praktiske stuverom på dekket, blant annet et romslig tørkeskap på babord side, hvor man også kan få montert en vask på toppen. Både i akterkant av styrhuset og i skrogsiden er det stuveplass, og i ett av rommene har man kjapp tilgang til stengeventilene for begge dieseltilførslene.
Et trinn i skrogsiden rett ut for sidedøren er en funksjonell detalj. Vi vil anbefale produsenten å lage en tilsvarende løsning på akterdekket, på babord side. Båten har seks fornuftig plasserte kryssholt. Store og solide rekker på dekk og hyttetak gjør det til en fryd å bevege seg blant annet frem på fordekk, hvor siderekkene samles i en kraftig pulpit. Her fins en liten dreggkasse i dekket. På hyttetaket er masten dimensjonert for lyskaster og radar. Lanterneføringen er etter boken. Førerposisjon (nøytral)

Førerposisjonen er på styrbord side forenom sidedøren, som for øvrig er eneste dør inn i den lune hytta. Her har man en helt grei førerposisjon hvor man sitter komfortabelt og har god sidestøtte. Førerstolen kan justeres i lengdretningen. Ratt og spak er ergonomisk bra plassert, og man god plass til beina. Til venstre for rattet er alle nødvendige brytere plassert på et ryddig panel. På motsatt side av rattet har man trimplanpanelet, og panelet til baugpropellen. Vi er ikke glad i Sleipners panel med knapper, og ville ha foretrukket en spak. I hardtopen over førerplassen er det en takluke som gir mulighet til å stå og kjøre. Førerkonsollen har plass til en 8 tommers plotter som største alternativ, felt ned i en ”Ola-vipp”. En konsoll i hardtopen gir ytterligere plass til instrumentering, blant annet til et bra kompass i siktretningen og tankmålere. Man kunne også ha montert panelet med tenningsnøkkelen her og fått bedre plass til et panel med spak til baugpropellen.
Ved siden av førerkonsollen er det en koppholder, og et nyttig 12 voltsuttak i direkte tilknytning til dette. Alt i alt har båten en oversiktig og bra førerposisjon med god sikt gjennom hele fartsregistret takket være store, negative ruter. Disse er forsynt med tre defrosterdyser og hver rute har sin separate vindusvisker. Man har reelt sett et kartbord på babord side foran salongen. Under fothvileren ved førerplass er det et stort, åpent stuverom, og i sideskottet er det praktisk adkomst til kabeldragninger via en skapdør. Salongen (smil)

Det kompakte styrhuset rommer foruten førerplass og bysse, også en trivelig og overraskende romslig salong med usofa på babord side. Denne løper i ett med byssa som avløser den midt på akterveggen. Den komfortable U-sofa gir sitteplass til forbausende mange mennesker – opptil fem stykker. Bordet, som er montert på en gassøyle, har to mindre klaffer med nedfreste koppholdere på undersiden. Bordet kan senkes og salongen konverteres til en stor køye.
Salongen/styrhuset har god belysning. En leselampe er montert på sideskottet akter og salongtaket er forsynt med fire downlights med demping samt en større taklampe.
Ventilasjonen er meget bra i form av et stort vindu som kan åpnes i akterveggen, og tilsvarende har man et sidevindu på babord side som også kan åpnes. Sammen med takluke over førerplass og sidedøren gir disse åpningene rikelig med luft inn i salongen.Byssa (smil)

I styrbord hjørne akter i styrhuset ligger en komplett bysse. Benken har god arbeidshøyde, og forholdsvis god avsettingsplass når også tar i bruk den ekstra lemmen som kan felles ut i forkant av benken. Et lysstoffrør under overskapet sørger for arbeidslys. I benken er det felt ned en stålvask med solid ettgrepsarmatur.
Benken har to skufferekker: En under vasken med fire mindre skuffer, og en med to dypere skuffer under kokeapparatet. Kokeapparatet er av typen Wallas Safeflame med to bluss. Så har man på skottet et dobbelt overskap med glassholdere og plass for tørrevarer og den slags. Vinduet i akterveggen sørger også for en viss ventilasjon i forbindelse med byssa/kokeapparatet. Et 220 volts uttak er montert i akterkant av førerplassen, men vi ville heller hatt det i hjørnet i byssa hvor tekokeren kan stå uforstyrret. Under førerstolen er det en bestikkskuff, og her er også kjøleskapet montert lett tilgjengelig. Hovedlugar (smil)

Det er bofasilitetene som er den største overraskelsen ved Wiking 900 Combi. Her snakker man faktisk om to separate og fullverdige lugarer under dekk. På babord side under salongen er det en lugar som kan defineres som hovedlugar, selv om den i praksis er en stikklugar. Den er likevel båtens største og kanskje mest praktiske. Her er det god plass til to voksne personer. Lugaren kan deles av med skott og dør, om ønskelig. Via to luker i køyeenden er det god adkomst til defroster og kabeldragninger. Inne på lugaren er det to leselamper i hodeeenden, og her er det også avsettingsplass på en hylle langs skroget. Lys slipper også inn gjennom to koøyer, hvorav det ene kan åpnes. Det største minuset ved lugaren er mangelen på praktisk stuveplass, og vi mener tilgjengelig plass kunne utnyttes bedre til blant annet skapplass.
Under køyebunnen er det god adkomst til ferskvannstanken. Man beveger seg med letthet under dekk i båten, hvor det er bra ståhøyde og mye volum. Imidlertid kunne det gjerne ha vært noen flere velplasserte håndrekker og håndtak her nede.
Gjestelugar (nøytral)
I vår testbåt hadde lugaren i forpiggen kun en enkeltkøye, men det er god anledning til å gjøre endringer – for eksempel med en tverrstilt dobbelkøye. Lugaren er opplyst av to leselamper, pluss en takluke som åpnes i akterkant. Det er noe avsettingsplass i lugaren, men som ellers i båten har den litt beskjeden slingrekant. Det eneste skikkelige skapet under dekk er et romslig hengeskap på styrbord side i forkant av toalettrommet.
I benken under køya er det god adkomst til baugpropellen, og det er et mye stuveplass i den langsgående sidebenken. I stedet for de løse putene som fungerer som lokk, kunne vi heller tenkt oss skikkelige luker med en bra slingrekant eller en lignende løsning. De løse putene gjør liten nytte siden man ikke kan sitte på den langsgående benken likevel.
Over alt i båten er det pent coatet også i benker og innvendig i skap og skjulte rom. Innredningen har en gjennomgående god finish i avslutninger og bra overflatefinsih. Toalettrom (smil)

Også toalettrommet på styrbord side i forkant av førerplassen overrasker med sitt volum. Det kunne hørt hjemme i en båt som var 10 fot større. Rommet har innredning som delvis er i plast, i treverk og skai. I toalettavdelingen har man utmerket plass rundt avtredet og god tilgang til dorullen når man sitter der. Den støpte vaskemodulen gjør jobben og man har et greit speil ved vasken med taklampe i dekket som lyser i ansiktet. Imidlertid kunne vi ønsket oss et par lyspunkter til i rommet – gjerne under dollbordet. En tannkrusholder i tillegg til den ene som er standard ville også vært et pluss. For øvrig har toalettrommet det vi trenger av beslag, som knagger og såpekopp. En hånddusj i servantarmaturet gjør det mulig å dusje her inne. For å unngå søl med vann og såpe på steder som er vanskelig å holde rent, kunne vi ønsket oss et lokk over doen, og gjerne også et forheng
Benken er forsynt et 12 volts uttak, men vi savnet et 220 volts uttak når barbermaskin eller hårtørrer skal fyres opp.
Også på toalettrommet er stuveplassen litt dårlig utnyttet. Det er et åpent stuverom under vasken, men i tillegg er det mye uutnyttet plass mot skroget hvor det er rikelig anledning til å lage mer skapplass. I det minste en høy slingrekant.
I et skap i akterskottet er det tilgang til et meget ryddig elektrisk koblingspunkt bak førerkonsollen. Motorrom (nøytral)

Rent teknisk er Wikingen en forholdsvis enkel og robust båt. Den har et svært romslig motorrom som ligger delvis inn under salongen. Man kommer til både motorrommet og et større lasterom via to store dekksluker. Motorrommet byr på suverene servicemuligheter, med førsteklasses tilgang til alle sjekkpunkter. Vår testbåt var utstyrt med den nye Yanmar BY3-motoren på 212 ahk – en common rail-diesel som vi testet i Båtmagasinet nr 14/2007.
I motorrommet har man god adkomst til pakkboksen som er fettsmurt. Fettkoppen er montert lett tilgjenglig på skottet mot lasterommet. Varmtvannsbereder er montert på babord side, hvor det også er en automatisk brannslukker. På styrbord side står septiktanken som tømmes automatisk med ejektortømming.
Batteripakken er solid montert i en kasse sammen med hovedstrømbryterne. Her er også laderne montert lett tilgjengelig.
Det er ikke noe oppsamlingstrau for olje- og dieselsøl under motoren, noe som er et krav. Her står nemlig lensepumpen fritt til å øse ut oljesøl sammen med lensevannet.
Rommet er belyst med et lysstoffrør. Gjennomføringer og kraner er godt merket, og alle er forsynt med doble slangeklemmer. Det er lett adkomst til sjøvannsfilteret med inspeksjonsglass. Vi savnet en leider ned til motorrommet. En dørk med inspeksjonsluke over flens og propellaksling ville vært en fordel.
Under den aktre dekksluka er det et separat lasterom, hvor det også kunne vært en bedre dørk. Adkomsten til roranlegget er førsteklasses, og man har tilsvarende bra adkomst til de to dieseltankene på hver side. Disse har håndlokk for inspeksjon og rengjøring, men ikke drenering i bunnen (tappepung) utover utjevningsslangen som forbinder dem. Rorkult til nødstyringen er på plass ihht kravene.TESTFAKTA WIKING 900 COMBI

KonklusjonWiking 900 Combi er en sjarmerende farkost. Den er klumpete og nokså uharmonisk i linjene – men svært praktisk og robust. I kombinasjon med det store innvendige volumet, er den en ganske ensom svale i sitt segment. Den er også relativt prisgunstig. Etter vår oppfatning en ypperlig kombibåt – som scorer høyt på alle områder som bokomfort, fartspotensiale, sjøegenskaper og dekkslayout.PLUSS+ Bredt sidedekk+ Stort toalettrom+ God plassutnyttelseMINUS—Leider i motorrom—Dørk i lasterom—Uutnyttet skapplass

SPESIFIKASJONERStørste lengde:9,0 meterSkroglengde:8,10 meterStørste bredde:3,20 meterVekt tørr båt:4.000 kgVekt fullastet båt:-Største dyptgående fullastet:1,10 meterKapasiteter- Ferskvann:175 liter- Drivstoff:2x220 liter- Septik:130 liter

MOTOR OG FREMDRIFTMotorfabrikat:YanmarModellbetegnelse:6BY-220ICMH50AÅrsmodell:2008Drivstofftype:DieselYtelse ahk:212Ytelse kW:156Antall sylindere:6Max turtall ihht produsent:4.000 omdr./min.Max turtall i test:4.000 omdr./min.Motoralternativer- Alternativ 14BY-180ICMH40A, 174 AHK- Alternativ 2Steyr 236, 222 AHK- Alternativ 3-Type fremdrift:Strak aksel og rorPropeller- type:Miicado- materiale:Bronse- stigning i tommer:20x22- antall blad:4

ELEKTRISK ANLEGGBatteribank:- type og størrelse (forbruk):2x120 Ah- type og størrelse (start):1x120 Ah- antall (standard):3- antall testbåt:3Ladespenning forbruk i volt¹):14,2Ladespenning start i volt¹):14,2¹) Anbefalt ladespenning: 14,4 volt

MÅL I CMDollbord, bredde:44Uteplass akter (plattform):196x250Ståhøyde ved førerplass:165Ståhøyde i salong:200Ståhøyde- hovedlugar:166- stikklugar:178Ståhøyde i bysse:200Arbeidshøyde byssebenk:90Ståhøyde på toalett:185Sidedør – bredde:53Sidedør – terskelhøyde:31Køyemål- hovedlugar:145x197- stikklugar:80x197Ståhøyde under kalesje:-

CE-MERKINGI ORDENMANGELFULLTDesignkategori:B-HIN-nummer:OK-Samsvarserklæring:OK-Brukerhåndbok:OK-

FRA CE-SKILTETMax antall personer:5Max antall pers. på flybridge:-Max antall pers. og last i kg:5+635 kgMax motorstyrke:?? hk

FART OG STØYI følge produsentTestetMax turtall:Ikke oppgitt omdr./min.Max fart:Ikke oppgitt knopMarsjfart:Ikke oppgitt knop +Max støy:Ikke oppgitt dBAStøy ved marsjfart:Ikke oppgitt dBA

TESTRESULTATTurtall (omdr./min.)Fart (i knop)Støy (i dBA)Merknad4.00022,880,03.70018,079,03.40014,076,53.10012,575,82.8009,472,32.5007,972,02.2007,473,41.9006,468,51.5005,460,01.2004,256,08002,555,9(Reduksjon med 300 omdr./min.)

TESTBETINGELSERTemperatur- Luft:- 2ºC- Sjø:2ºCVindstyrke:5-7 m/sekTankinnhold ved test- Diesel:300 liter- Ferskvann:0 liter- Septik:0 literAntall personer om bord:2

UTSTYR

PRIS OG OPPLYSNINGERPris fra (inkl. avg.):1.054.925,-Pris testet båt (inkl. avg.):1.403.635,-Konstruktør:Viksund/Torvald Haaberg

Produsent:Dyvika Båtproduksjon AS

Importør:-

Ytterligere opplysninger:Dyvika Båtproduksjon AS, Dyvik, 4815 Saltrød, telefon 370336070, www.wikingboats.no
KONKURRENTENEViknes 880Testet i BM 5/2001Minor 27Testet i BM 6/2007NB 820Testet i BM 7/1999

BESKRIVELSESTANDARDEKSTRAI TESTBÅT

PumpetoalettXX

Wallas Safeflame koketoppXX

KjøleskapXX

Bord m/fotXX

Vanntank med måler og pumpeXX

Aut. brannslukning motorromXX

Dekkslys + innvendig belysningXX

DefrosterXX

TrimflapsXX

Takluke, førerplassXX

VarmtvannXX

Dusj toalettXX

Dusj dekkXX

GardinerXX

DieselvarmerXX

El. SpylepumpeXX

El. LensepumpeXX

LyskasterXX

Radio/stereoXX

BaugpropellXX

LandstrømXX

Sidebenker, teakXX

Blå stripe, skrogXX

Kartplotter, Raymarine C80XX