utgave nr 9 2001

TEST: Effektivt for teaken

Publisert Sist oppdatert

TEST:


Effektivt for teaken


Teakdørker og detaljer trenger stell hvis man ikke velger å la treverket i fred slik at det blir grått. Afox i Holmestrand har laget to nye produkter, en teakrens og en olje som vi har testet.


Tekst og foto: Jon S. Fredriksen
Afox Teak-Rens er et enkelt enkomponent rensemiddel beregnet for edeltre, som teak, bøk, eik med flere. Produktet fjerner lette oljer, men oljer som danner overflater fjerner den ikke. I tillegg til å fjerne olje lover produsenten at produktet skal fjerne sopp og gi teaken sin opprinnelige farge tilbake.
Vi prøvde middelet på teakdørk som er blitt oljet hvert år uten at oljen har blitt fjernet. Dørken var begynt å bli skjoldete og stygg. Teak-Rens ble påført med svamp og arbeidet inn i treverket med svampens skurestykke mot treverket. Rensen fikk virke i 15 minutter før den forsåpede oljen ble vasket bort med svamp og lunkent vann. Siden dørken hadde mange lag med olje, ble operasjonen gjentatt tre ganger. Da treverket tørket, fikk det virkelig tilbake sin opprinnelige farge. Om nødvendig kan overflaten pusses med fint sandpapir før man oljer. Dette ble ikke gjort i vår test. Produktet var meget lett å bruke, og viste seg svært effektivt. Veiledende pris er cirka 89 kroner per liter.

Teakolje

Afox Hardwood Teak Olje er en olje som skal gi edeltre en beskyttende vannavstøtende overflate slik at treverket holder seg friskt. Det er svært egnet til bruk i båt, siden det ikke etterlater en glatt overflate.
Produktet ble testet på det området av dørken som var behandlet med Teak-Rens. Et tynt lag ble påført med svamp. Tørketiden for oljen blir oppgitt til et døgn, og for å oppnå best resultat bør behandlingen gjentas etter dette døgnet. Etter to behandlinger hadde treverket fått tilbake sin flotte farge og overflate uten at teaken virket glatt.
Også dette produktet er testet av Jotun ved deres laboratorium i Sandefjord. Testen viser at oljen har meget gode penetrerende egenskaper, noe også vår test viste. Vi synes oljen fungerte meget bra. Den er enkel, effektiv og drøy i bruk, og kan trygt anbefales. Veiledende pris er cirka 97 kroner for en halv liter.
Opplysninger: Produktene fås kjøpt i butikker tilsluttet Norrøna-kjeden, eller ved direkte henvendelse til Afox Prod & Trading AS i Holmestrand, tlf. 33 05 06 88 og faks 33 05 22 91.