utgave nr 11 1999

Siste nytt i båtbygging: Papp og maislim

Publisert Sist oppdatert


  Siste nytt i båtbygging:

  Papp og maislim

  Ny skipsteknologi fra Norge. En lett, billig og miljøvennlig båt som også hjelper mot vinterkulda.

  Tekst og foto: SVERRE KOXVOLD

  Under årets Cutty Sark Tall Ships' Race i Ålborg, stilte Norge med flere skuter. Våre tre store fullriggere og flere andre stolte skip som Sandefjord, Jelsa og Valentine. I tillegg viste vi fram de tidligere ukjente Dan og Mark, to vikingskip som hver ble rodd av sju mann. Begge ble bygget på kaia på noen få timer. De ble skåret ut av papp og holdt sammen av maislim.
  Dimensjonene på Dan - Mark var 7 meters lengde, 1.1 meter bredde og en dybde på 35 mm (joda, 1 tomme!) med alle mann ombord. De padler med vanlige padlårer og holder en fin fart. Med et fribord på 38 cm var moderat sjø ingen problem, for farkosten flyter omtrent som en sivbåt. Smidig og elegant beveget de seg fremover.

  Pappsmed Hansen

  Oppfinner og pappsmed Truls Hansen fra Fredrikstad forteller at dette har han gjort ved de siste 12 Glomma Festivalene hvor de seiler ned elven med 20 - 30 fartøy av forskjellig fasong. Alle er laget av papp fra Glomma Papp AS. De flyter godt og lenge, noe han har bekreftet ved å seile en 10 meter lang pappfarkost over fra Danmark til Sverige.
  En slik båt egner seg ypperlig nå som alle snakker om resirkulasjon. Og slipper du opp for mat der ute på sjøen, kan du endog spise pappen. Maislimet er også fordøyelig, mener Truls som til daglig er kunstner og arbeider med tekstiler og papir.

  Stealth teknologi

  Han har foreslått for Forsvaret at de burde satse på denne teknologien da pappen ikke kan sees av radar og sonar. Den vil derfor egne seg ypperlig som minesveiper og annet som krever lite magnetisk tiltrekning eller noe som skal kunne snike seg frem over sjøen.
  -I stedet for å bruke 12 milliarder kroner på noen prosjekter i Mandal, send en milliard til Fredrikstad, så skal vi nok lime sammen noen store greier for marinen, foreslår Papptein Hansen. Når noe spør om han er ”tett i pappen”, tar han det som et kompliment.
  Han har også tanker om at mange båtbrukere er lei av vårpussen og slitet med å få båten klar til sesongen. Kjøp papp for 1000 kroner og ha båt hele sommeren, foreslår han. Når kulda setter inn, bruker du båten som fyring og du sparer masse penger på vedlikehold og opplag.
  Hvis du vil se pappbåtene, kan du komme til Norges største festival, Glommafestivalen, 12 - 17 juli, 2000. Det ventes 200.000 mennesker. Mange bare for å beskue pappskallene fra Fredrikstad.