utgave nr 12 2003

Kysten Rundt desember 2003

Publisert Sist oppdatert

Tall Ships i Fredrikstad

Fredrikstad skal være en av havnene under Tall Ships Race i 2005. Det er ventet mellom 80 og 100 skuter og rundt 4.000 deltakere. Selvsagt setter et slikt arrangement også visse krav til havnebyen, Fredrikstad må rekruttere mellom 600 og 800 frivillige.
Løpet starter i Portsmouth 23. juni og avsluttes i Amsterdam 21. August. Til Fredrikstad kommer deltakerne 3. august og blir til 6. august.

Kreativiteten lenge leve

Måker er ikke spesielt godt likt av båtfolk, og spesielt ikke når de har bæsja på kalesjen. Denne løsningen stammer fra Nordland, hvor man kan anta at fugler mener at trær er skremmende.

Enkel løsning

De færreste dekker til hele båten når den ligger i havn. Gunnar Thoresen kom over denne løsningen i Fredrikstad i sommer. Ved å skjære til gulvbelegg og legge det over fordekket skåner du det ikke bare mot presisjonsskitende måker. Du beskytter det også mot vær og vind. Sørg bare for at det kommer litt luft til, slik at eventuell fuktighet kan tørke ut.

Historien om et vrak

Dette er den korte historien om et vrak. Båten ble kjøpt av Helge Terkeldsen for den nette sum av 3.000 kroner. Siden har tre måneder med intenst arbeid forvandlet et heller håpløst prosjekt til fiskebåt med styrhus. Kanskje en ide til etterfølgelse?

Ny fartsrekord

Det er tydelig at det er populært å kjøre fort om dagen. Og helst raskere enn alle andre før deg. To fartsrekorder har stått for fall i sommer, først distansen mellom Herføl og Skagen og nå er det den tidligere Gutta på tur rekorden mellom Oslo og København slått. Den nye rekorden lyder på 5 timer, 32 minutter og 13 sekunder. Rekordforsøket startet utenfor Dyna fyr, og ble avsluttet når RIBen passerte Kronløbet. Da var en strekning på 264,7 nautiske mil tilbakelagt. Gjenomsnittshastigheten var 48 knop, og på turen brukte båten 650 liter bensin. Den 8,5 meter lange og 2.500 kilo tunge båten ble kjørt av Jan Jorgensen mens Jens Erik Eriksen navigerte.
Den forrige rekorden ble satt i 1998 og lød på seks timer og tyve minutter.

Styrke i (t)roen

Hvor dette prestefølget hadde tenkt seg da de ség gjennom Blindleia i juli, fikk vi aldri klarhet i. Men de staute roerne i det som ser ut til å være en oselver, var trolig taktfaste i åretakene, så det var ingen tvil om at presten var fast i sitt forsett, enten det var vielse eller jordsfesting han skulle forestå. At det geistlige følget hadde valgt seg en ganske alminnelig ukedag som tidspunkt for utflukten, med feriefulle båter på kryss og tvers, styrket i alle fall oss i troen - på at prestefølget hadde noe så ugudelig som drukkenskap i tankene.

Vann-Vittig på land

De fleste båtførere har en eller annen gang kysset grunnen, men heldigvis gjør de færreste det så grundig som føreren av denne båten. Flo og fjære kan gi seg kraftige utslag på Vestlandet, hvor bildet er tatt, men slike fenomener har neppe forklaringskraft sterk nok ovenfor forsikringsselskapet. Opplevelsen fortonet seg ganske sikkert ikke som vittig for den ansvarlige. At båten har vanvittig lite vann under kjølen, er det ingen tvil om.

Røykeforbud forbudt

Rekkefølgen kan avgjøre alt. Veldig ofte fokuseres det på ting som er galt og forbudt, og det som faktisk er lovlig kommer i annen rekke. Å bunkre er en ganske alminnelig og høyst nødvendig del av feriehverdagen. For mange er det også svært nødvendig å ta seg en blås i ny og ne. På bunkringsanlegget i Stavern har man valgt å prioritere sneipen først, og så får man bunkre etterpå. Da vi var innom i sommer, ble det tid til både en blås, sosial hygge og en kaffekopp sammen med mannskap på redningsskøyta før pumpene ble startet.

KB-katt

Neida, ingen ny katamaran på beddingen. Men en katt som definitivt er båtvant. På Kvitsøy i Rogaland blir innbyggerne dus med sjøen i tidlig alder. Det samme synes å gjelde for denne katten, som virket svært så fortrolig med båtlivet der den tok seg en middagslur på hyttetaket til en KB-sjark.

Bdesk/kysten/vinder_d03

Vinter i småbåthavna

Vinteren er over oss, og ro og fred har senket seg over landets mange småbåthavner. Slik er det også ved Furuholmen småbåthavn i Florø, der snø og kulde har festet sitt grep rundt båter og båtliv. Likevel er det ikke så lenge til det igjen er liv og røre her, og det er definitivt noe å se frem til. I mellomtiden kan man jo leve på minnene fra forrige sesong, og kanskje bruke litt tid på å planlegge neste. Noe som i seg selv kan være spennende nok.