utgave nr 7 2004

Leder

Publisert Sist oppdatert

Meteorologene har spådd rekordvarm sommer i år. Aldri har det vært solgt flere nye båter her i Norge. Båtinteressen er på topp, og det er mange førstereis-skippere på sjøen. Det kan bli trangt i enkelte havner og farleder. Det stiller store krav til oss som har vært på sjøen noen år. Vi har en ekstra stor oppgave i å hjelpe nykommerne, spesielt i forhold til alle de uskrevne reglene på sjøen, og nykommerne bør ta kontakt med de etablerte dersom det er noe de lurer på. Hjelpsomhet er stikkordet. Vi vil jo alle ha en trivelig ferietur. Det er rekreasjon og fritidsaktivitet vi bedriver når vi pløyer blåmyra på egen kjøl.
Det er alltid plass til en til i uthavnene, men det betinger at vi tilbyr plass til de sent ankomne og står klar til å ta imot tamper og hjelpe til med fortøyningene. Noen synes kanskje at det å ha en fremmed båt liggende fortøyd longside sin egen båt er å få ukjente for langt inn i sin private sfære. Det er tanker vi må skyve i bakgrunnen i disse ferietider. Mangt et livslangt vennskap har faktisk oppstått ved at man har tilbudt ankringsplass i gjestehavner. Det å treffe nye, spennende mennesker er faktisk en del av fritidsbåt-livet. Dessuten kan det være du selv som kommer for sent til havnen en kveld, og desperat leter etter en ledig plass.
Ferietiden er dessverre også tiden for ulykker på sjøen. Høye hastigheter kombinert med for stort inntak av alkohol ender i stygge ulykker hvert eneste år. Med tanke på hvor mange som ferdes på sjøen er det likevel forsvinnende få ulykker - heldigvis. Men hver ulykke er en for mye, Vent derfor med ankerdrammen til ankeret faktisk er kastet eller du har fortøyd i gjestehavna, og spar hestekreftene til du er langt utenfor skjærgården i åpent farvann, og for all del: Sjekk hekkbølgen! Dette ble mange formaninger, men det er erfaringsmessig de aller viktigste punktene for at vi alle skal ha et trivelig liv på sjøen.
I sommer vil du kanskje støte på Båtmagasinets nye reportasjebåt, en Viknes 1030 med Båtmagasinet-logoen over hele skrogsiden. Båten skal gå i flere uker langs vestlandskysten og nordover, men siste del av fellesferien er vi på Sørlandet og Oslofjorden. Tips oss om ting du synes vi burde skrive om. Vi slår mer enn gjerne av en båtprat med deg. Norges kyst er utrolig lang, men mange kommer aldri rundt Lindesnes, enten det nå er vestover eller østover. Det er dumt. I Båtmagasinet skal vi tipse deg om nye, spennende steder å reise i tiden fremover. Både i øst, sør, vest og nord.
I dette nummeret kan du lese en test av varmtvannsberedere til båt. Testen er den mest nøyaktige og omfattende som noen gang har vært gjort av et uavhengig båtblad. Varmt vann om bord er for stadig flere en viktig faktor for trivsel, og det varme vannet bør fortrinnsvis også være tilgjengelig morgenen etter en god natts søvn. Ikke alle beredere tilfredsstiller dette kravet. Vi forteller deg hvilke som holder mål og hvilke som har et betydelig forbedringspotensiale.
Mang en diskusjon utspiller seg blant båtferierende, enten det dreier seg om havner, motorer eller utstyr. Veldig mange benytter Båtmagasinets diskusjonsforum "Båtplassen" som du finner på www.batmagasinet.no. Båtmagasinets internettsider er de desidert mest besøkte av alle båt-internettsider i Norden. Ja, kanskje i hele Europa. Nå har mange gjestehavner fått installert såkalte IP-soner. Det vil si at man kan surfe på internett fra en PC om bord bare ved hjelp av et trådløst nettverkskort. Da har du også fri tilgang til Båtmagasinets gjestehavntjeneste på internett. Bruk den flittig og ha en riktig god båtsommer. Vi sees på sjøen!