Nr 4 2013

Førsteinntrykk: Flipper 760 DC

En ny standard: Nyhetene velter ut av det finske Bella-konsernet. Flipper 760 DC er toppmodellen i en fornyet daycruiserflåte. En knivskarp utfordrer til både Nordkapp, Yamarin og Ibiza.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Det er stort sett navnet tilbake av båtmerket som finske Harry Ölander startet i 1966. Suksessen var enorm, og svenskene Sigurd Isacson og Håkan Södergren konstruerte og designet de fleste av modellene – noen av dem ble nærmest ikoner. Følgelig var det ingen liten arv nordmannen Espen Thorup skulle videreføre da han ble “sjefsdesigner” for Flipper. Men han har gjort det med stor kyndighet, og Flipper 760 DC er utvilsomt kronen på verket.

Uanstrengt

Vi falt for Flipper 760 DC umiddelbart da vi gikk om bord, og smilet bredte seg da vi kastet fortøyningene og la båten opp i plan. Interiørlayouten gjør Flipperen til en avslappende båt å være om bord i. Brede trinn på hver side av motorbrønnen, og en praktisk gjennomgang i akterspeilet på styrbord side, gjør det enkelt å komme om bord. Det samme gjelder adkomsten via vindskjermen.

Dørken er flush og det er rikelig med plass mellom de ulike innredningselementene, noe som gjør at man kan bevege seg veldig uanstrengt i båten – også når det er mange mennesker om bord. Førerplassen er forbilledlig utført, med en riktig komfortabel førerstol. All funksjoner og instrumentering er organisert rundt ratt og plotter og etterlater ingen savn – ei heller av flaskeholder, som er felt ned i trinnet opp til fordekket. Vis-á-vis førerplassen, er det et dobbelt passasjersete med vendbar rygg. Med et håndgrep har man klassens største U-sofa rundt et bord.

Fenderne har sin egen plass i et stativ i skrogsiden på styrbord side. Elegant. Også kalesjeløsningen er strålende funksjonell, med bøyler og duk gjemt i stor garasje bak sofaryggen. Likevel har designeren klart å få til en elegant åpning i akterspeilet som gjør det lett å ta seg inn på uteplassen. Under dekk forut er det en tiltalende lugar med dobbelkøye og toalett under køya.

Fremragende

Flipper 760 DC utmerker seg med et ekstremt bredt fartsregister. Båten smyger seg opp i plan, uten noen merkbar planingsterskel. Den er svært lettkjørt og inviterer til en avslappet kjørestil. Men om man vil legge litt ekstra tyngde på spaken, byr Flipperen på en nydelig og komfortabel opplevelse i høye hastigheter. Den er utmerket balansert og en fornøyelse i kvapsete fjordsjø, som i en typisk frisk ettermiddagsbris. Det skarpe V-bunnskroget har god sideveis stabilitet også ved stilleligge, men legger seg en del over ved riktig aktiv kjøring. Vi prøvekjørte båten med en 300 hk Mercury Verado på hekken, hvilket gir mer enn nok krefter. Vi skulle tro at en 250 hk også fungerer greit.

FAKTA: FLIPPER 760 DC

CE-kategori:

C

Produksjonsland:

Finland

Lengde i meter:

7,58

Bredde i meter:

2,58

Dyptgående i meter:

0,75

V-bunn i grader:

Kommer

Vekt tørr båt i kg:

1.700 kg + motor

Drivstoff i liter:

250

Max antall personer:

7

Motoreffekt fra-til i hk:

200-350

Motor testbåt:

Mercury Verado

  • Sylindervolum

2.598 ccm

  • Antall sylindre

6

  • Effekt i hk (kW)

300 (221)

Toppfart i test i knop:

Kommer

Pris fra i kroner:

Kommer

Opplysninger:

www.flipper.fi

Flipper har ingen hovedimportør i Norge, men flere forhandlere.

Powered by Labrador CMS