utgave nr 4 1997

Vårens båtvask: Møkka skal av!

Publisert Sist oppdatert

Vårens båtvask -


Møkka skal av!


Tekst: ANNE MARIT KLOKK OG INGVAR JOHNSEN

April er båtvasktid. Sneen er borte og sola varmer i fjeset. Selv om båten er sammensatt av mange materialer og stoffer, bør vi klare jobben på en helg. Markedet flommer over av effektive midler, både fra kolonialen og spesialforretningene.

Båtmagasinets testteam dro på handletur etter vaskemidler og kunne endt opp med å fylle en lastebil hvis vi hadde kjøpt samtlige produkter på markedet. Båtutstyrsbutikkene har etter hvert fått et bredt utvalg i spesialmidler, og supermarkedenes hyllemeter med vaskesaker øker kontinuerlig. Nye produkter er stort sett spesialrens i en eller annen form som flekkfjernere, blekemidler, metallrens, pusse -og polermidler, antistøvmidler, TV-rens, glass- og vindusrens m.m. De finnes i ulike varianter på spray og flaske og i forskjellige merkeserier.
Vi begrenset innkjøpene til interessante spesialmidler for båt og noen av de vanlige og mest egnede vaskemidlene de fleste av oss har hjemme i kjøkkenskapet. Så som Zalo, Klorin og Jif som vi har svært god erfaring med fra tidligere tester. Jif er nå ikke lenger bare en skurekrem, men finnes i to sprayversjoner, en blå for speil og vinduer osv. og en grønn spesielt for baderom. Flytende Jif Micro er et svært konsentrert vaskemiddel for gulv m.m og kjendisskurekremen Jif er nå lansert i ny utgave med enda bedre virkning.
Når vi kjendisstempler Jif, er det fordi Båtmagasinet i tidligere tester har kåret Jif som vinner med en skummende vaske-og polerdebatt som resultat. Da vi anbefalte Jif, mente mange at produktet er for tøft og har for sterke slipemidler for plastflater og at det lager riper. Etter at vi nylig enda en gang prøvde skurekremen, og i ny versjon, anbefaler vi fremdeles produktet til båtfolk som vil ha vasket skrog m.m. billig og effektivt: Bruk Jif til vårpussen ute og inne, beskytt skroget med et bra poleringsmiddel beregnet for båt, og spyl skroget med ferskvann så ofte du har anledning i løpet av sommeren.
Vi prøvde en rekke midler på en gammel sliten "uteligger" av en jolle, som hadde stygge striper og skjolder av rust, gummiflekker, svovel- og industriforurensning og det som verre er. Ingen av midlere var ubrukelige, spesialmidlene holdt stort sett det de lovet, noen var vassere enn andre. Noen av dem skiller seg ut positivt og kan anbefales. Bruk dem på vanskelige flekker og plukk ellers med deg de gamle traverne fra kjøkkenet hjemme, som Zalo (fettløsende, mild og velegnet til daglig bruk ute og inne), Klorin (desinfiserer, fjerner vond lukt, rengjør og bleker og er fin på teakdetaljer, bare man spyler godt etterpå) og Jif skurekrem som er rimelig og meget effektiv. Den nye Jif Micro i konsentrert form er krutt!To "latmannsmidler" for de vanskelige flekkene, Y10 og Net-trol's D-rens. Begge fjerner rust, misfarging og gulfalmet gelcoat. Førstnevnte inneholder 5 dl. mens Olsen & Wangs D-rens inneholder en liter. Begge koster kr. 100,- (Swang A/S i Oslo), så D-rensen blir favoritten. Ikke minst fordi den opprinnelig er en trerens. Vi har brukt den på teak ombord i reportasjebåten med meget bra resultat. For trebåtfolket kan det være verdt å vite at den tar rustflekker på alle ikke malte flater. Den er også utmerket til å vaske den skitne betongbrygga. Begge midlene gir gelcoaten en skikkelig dyprens og fjerner oksydert belegg. Det er viktig å skylle godt etterpå. Vi foretrekker en rask vask med Zalo og deretter voks og polish så snart som mulig.
Hugos har alltid vært en av båtfolkets store favoritter - vel fortjent. Vær imidlertid oppmerksom på at stoffet har en "rubbende" effekt. Det inneholder altså slipemidler og er i likhet med rubbinger et vask/rensemiddel du må jobbe med. Kan brukes til toaletter, vasker, metaller, kokekar o.s.v. Men nok en gang: Polerte flater både på plast, messing og rustfritt kan mattes ned av middelet, så bruk det med varsomhet. Det etterlater seg en beskyttende vokshinne.3
Star Brite (fra A/S Maritim i Arendal) har en av verdens mest komplette serier av vaskemidler. Det er nær sagt ikke den type flekk som ikke Star Brite har et middel for. Flasken på bildet er en i en ny serie nedbrytbare vaskemidler. Ganske sterkt og effektivt på vanskelige flekker. Vi har prøvet flere midler fra samme produsent med bra resultat. Vi nevner fenderrens/gummibåtvask, vinylshampo til puter o.l., middel til å fjerne jordslag på kalesjer o.s.v.
Express-cleaneren fra International er etter vår oppfatning en lasaron i smoking. 148 kroner for flasken pluss 15 for pumpen for et sprayflaske til universalrenhold av alt ombord, er alt for dyrt når et par flasker fra hylla i kolonialforretningen gjør jobben for en sjettedel av prisen.
Idealvask fra Selaclean (Krefting & Co i Bærum) og Swang vask (Swang A/S i Bærum) er to universalvaskemidler med mange gode egenskaper for båtbruk, bil og hjem og absolutt to av våre favoritter. Med Swangvasken har vi faktisk tatt rødvinsflekker på ullputer. De kan blandes ut som sprayrens til vanlig rengjøring og ellers er den bra som: Motorvask, bilvask (med og uten høytrykksspyler) felgrens, dekkrens (bil) interiørrens, tepperens, fasadevask/husvask, båtkalesjer, vindusvask og mye, mye mer. Komplimet til Ideal vask for den beste bruksanvisningen vi noen gang har sett på et vaskemiddel.
Når du har prøvd alt for å få plasten ren og blank og ingenting annet virker, er det bare en løsning: Sliping/rubbing. Vi sier sliping fordi for et helt mattet og oksydert felt er det ingen annen løsning. Jotun's Penguin-rubbing er en av de bedre å jobbe med. Skal du hente opp glans etter en reparasjon eller et felt som er mekanisk nedmattet etter gniing mot brygge e.l., må du begynne med fint vannslipepapir (600 - 800 - 1200) og senere gå på med rubbing. Da er det bare å gni til flaten igjen glinser som speil før du vokser og polerer godt.
Turtle Boat Cleaner og Selaclean Båtrens er effektive dyprensemidler. Med forvask og sirkelgniing på svært møkkete steder, henter man med Turtle fort tilbake den opprinnelige fargen/glansen. Selaclean er et av midlene som inneholder ultrafine slipekorn for å hente tilbake glans i gelcoaten, og erstatter delvis en rubbing. Den er meget velegnet for bruk med poleringsmaskin eller med Flexi-pad poleringsutstyr for vanlig drill. (Opplysninger Krefting & Co A/S, tlf.: 67532890.)

Hva gjør søta bror?

Det er ingen hemmelighet at en rekke erfarne norske båtfolk har båten sin i opplag på svenskekysten. De påstår at det er rimelig, sikkert og at man får kvalitet for pengene. Om det er noe som skal repareres over vinteren, blir det også ordnet. Ingvar Martinson driver Br. Martinsons Varv AB i Svinevik på vestkysten og har stor innendørshall og verksted full av norske og svenske båter. Båtmagasinet har fått hans oppskrift på båtvasken. -Jeg er nok ganske konservativ og legger mye arbeid i rengjøringen. Vi bruker ingen latmannsgreier og gjør jobben i etapper. Skikkelig vask med båtshampoo foretas om høsten når båtene kommer innomhus. Vi bruker en shampoo med lav PH-verdi. Du vet gelcoat er nesten like ømfintlig som kvinnens ansiktshud. Vi vasker med svamp på hyttetak m.m. og bruker en fin børste på skroget. Her foretrekker vi en amerikanske variant som beholder vannet bra, er skånsom og varer lenge. Neste del i prosessen er poleringen, som gjøres om våren. Vi bruker Err-Bee som er uten silikon. Utenpå legges en hård voks. Innvendig er vi fornøyd med vanlig flytende Ajax, effektiv til all rengjøring og så gir den god lukt. Her er ikke så stor forskjell på produktene, sier Ingvar Martinson.