utgave nr 10 2006

Restaurantperle i Risør "Blomans" lille oase

Publisert Sist oppdatert

Restaurantperle i Risør


"Blomans" lille oase

Bak Galleri Villvin i Risør ligger en bitteliten restaurant; et skattkammer for både øye og gane. Menyen er en overraskelse, helt til tallerkenen står på bordet.


TEKST OG FOTO: REIDAR KNUDSEN
Et steinkast fra Risørs Indre havn ligger Galleri Villvin. Gjennom portrommet og inne i galleriets bakgård finner du en aldri så liten hemmelighet. I bakgården er du plutselig i en helt annen verden. Ikke en lyd fra den ståkete hovedgata. Alle vegger bugner av blomster og frodige vekster. Håndlagede blomsterurner troner på enorme pidestaller. Midt i bakgården står et enkelt kjøkken med gassbluss under åpen himmel. Her finner vi ”Bloman”, opprinnelig båtbygger fra Orust i Sverige. Men det er lenge siden han bygde båter for Hallberg-Rassy. Nå lager ”Bloman” bare mat. Han tar hjertelig i mot sine gjester og viser gjerne fram råvarene.
– Se her!, sier "Bloman" og viser oss et bugnende fat med friske østers.
– De kom opp fra havet i dag, forteller den godslige kokken med kjennermine.
Ingen av gjestene er i tvil når verten høylydt lar seg begeistre over fristende råvarer. Stedet er så lite at ”Bloman” kan snakke med alle gjestene fra plassen bak sin gasskomfyr.

Sommerjobb
"Blomans" blide medhjelper Ingvild Jensen har fått drømmejobben i sommer. Hun går kokkelinje på videregående, og jobber så fiskekraften spruter når hun legger flyndra under kniven.
– Det er så gøy å jobbe med Bloman, sier hun.
– Vi lager maten litt forskjellig hele tiden. Selv om to bord har bestilt det samme, blir aldri maten helt lik. Vi snakker med gjestene om hva vi har av råvarer og så blir vi enige om maten.
”Bloman” samarbeider med fiskemottaket på Holmen og en lokal bondegård for å sikre seg de beste råvarer.
- Det finnes ikke bedre sjømat i verden enn det som kommer opp av havet her ute, sier han.
Noen fast meny finnes ikke, det kommer an på dagens råvarer. Foruten fisk og skalldyr, er lammekjøtt og andebryst blant favorittene. Og når ”Bloman” kommer fra sin handlerunde skriver han ”Dagens lilla meny” på en tavle. Enkelte ting ligger fast på menyen, for eksempel fiskesuppe. Den krydres med urter som det vokser rikelig av ved siden av gasskomfyren og ellers oppetter alle veggene. Ønsker du mer smak på suppa? Ja, da kan du tusle bort til urtehagen og plukke litt mer krydder.
Da vi fikk maten ble vi først bare sittende og se på den – for dette var makeløst lekkert. Også var det rikelig av alt, både smak og mengde.
- Ingen går sultne herifra, lover Ingvild og "Bloman".

Powered by Labrador CMS