utgave nr 6 2

Penselpleie

Publisert Sist oppdatert

Penselpleie

Båtpussen resulterer gjerne i antall "penselliker" der rigor mortis har inntruffet. Men det er håp om oppliving, selv for gamle pensler.

Tekst: Ingvar Johnsen

Hvis penselen er steinhard, må du bruke en egnet maling/lakkfjerner. Fyll den i en blikkboks, så den dekker busta på penslene og dekk til toppen med plast e.l. så løsemidlet i maling/lakkfjerneren ikke evaporerer. Hvor lenge penslene skal stå, er avhengig av hvor lenge de har ligget, hva slags maling som er på dem og hvor mye. Jeg har hatt pensler stående i flere dager før de har myknet helt inn til kjernen av busten.
Du kapper av toppen på skaftet og fjerner derved opphengshullet på toppen som er der for at penslene skal henge på utstilling i butikkene og gjør at du ikke får penselen inn i chucken på drillen. Bor et passende hull til en solid skrue, gjerne rustfri og fil eller slip av skruehodet. Sett skruen fast i chucken på hånddrillen og kjør den våte kosten nedi en blikkboks e.l. Den tørker fort med denne "sentrifugemetoden", samtidig som du fjerner de siste rester av den gamle fargen i penselen.
Hvis penslene akkurat har stivnet, kan de muligens berges med en egnet tynner, white spirit eller vann når det gjelder vannoppløselige malinger. Det finnes også bra "penseldoktorer" på markedet. Disse kan redde pensler som ikke har ligget alt for lenge. Avslutt alltid med en ordentlig såpevask. Vanlig vaskepulver er bra. Vil du ha penslene raskt tørre, kan du bruke "sentrifugemetoden" som beskrevet ovenfor.
Skal du male flere strøk, behøver du ikke å vaske pensel/rulle mellom hvert strøk – bortsett fra når du bruker tokomponentmalinger, da vil penslene stivne uansett hvis de ikke blir rengjort med en gang.
Så å si alle andre malinger/lakker/bunnstoffer kan du la det være igjen en del av f.eks. malingen i pensel/rulle, og trekke en plastpose av egnet størrelse tett rundt kost/rulle og stenge for luftinntrenging med tape eller strikk. Da vil ikke løsemiddelet fordampe, og verktøyet kan faktisk holde seg mykt i ukevis. Penslene vil også holde seg myke hvis du setter dem i vann mellom hvert strøk. Husk å stryke ut vannet av penslene før du skal legge på neste strøk.