utgave nr 3 2001

Kysten Rundt

Publisert Sist oppdatert

Glommafestivalen

I fjor foregikk Fredrikstads Glommafestival samtidig med en større mønstring av veteranseilbåter, ”Europe Week 2000”. Denne regattaen med klassiske seilbåter var en årlig tradisjon i Europa fram til første verdenskrig brøt ut i 1914. Deretter skulle det gå 85 år før regattaen kom tilbake. Det skjedde i England i fjor.
Årets seilas ble lagt til Oslofjorden. Årsaken til starten i Fredrikstad var at medlemmene ville hylle den legendariske båtbyggeren Bjarne Aas. I 1916 flyttet han med familien på fem til Fredrikstad. Båtkonstruktøren tok over festningsverk fra 1600-tallet og Marinens minemagasin på øya Isengran midt i Glomma. Der bygde han opp et verft som gjorde seilerlandet Norge verdenskjent.

Kardemommefyret på Fjøløy

Fyret på Fjøløy i Boknafjorden i Rogaland skulle bare lyse fra 21. desember til 1. mars, akkurat så lenge som sildefisket varte. Det ble satt opp en fyrstue på 2,5 meter, med fyrlykta rett på veggen. Der skulle fyrvokteren holde hus disse to månedene, med plass til et bord, en seng og en liten ovn. Mer inventar kunne det ikke være, hvis vokteren skulle få plass. Huset han holdt til i ble kalt ”Hundehuset” på folkemunne.
Det var ikke meningen at han skulle bo der fast, men det fantes ikke fastboende nær fyret. Dermed fikk han tre kilometer å gå, uten vei og i ulendt terreng midt på vinteren.
Til slutt ble det bevilget penger til nytt fyr og bolig for fyrvokteren, med tre rom og kjøkken. Fyret ble plassert ved husveggen, og tent i 1867.
Nesten 100 år senere ble det nødvendig med ny fyrmesterbolig. Da ble fyret montert på en betongsøyle, og bolighuset ble flyttet ned på en litt lunere plass. Ikke lenge etterpå ble også Fjøløy fyr automatisert.

Gøta kanal i sommer?

Fjoråret var meget vellykket for kanalbolaget og til sommeren vil gjestende båter oppleve nye tilbud og aktiviteter hos søta broder. Hvis solen forsvinner og kulda setter inn, finnes to nye badstubygg. Vil man på sykkeltur, finnes flere sykler til leie enn tidligere da noen opplevde å få nei på grunn av stor pågang eller for få sykler. De som ikke orker å sykle langt, kan få båttransport over innsjøer som Roxen og Vattern. Ellers besøkes kanalen av berømte båter og det blir arrangert evenementer av både nostalgisk og futuristisk art samt slusefester og aktiviteter for barna.
Kanalen åpner 2. mai og stenger 30. september. Høysesongen er fra 7. juni til 20. august. Prisen for hele kanalen inklusive plass i 15 gjestehavner er kr. 1 400 for en ”normalt” stor fritidsbåt. Man kan også få kjøpt årskort (tur retur) og gå gjennom kanalsystemet så mange ganger man vil.
Opplysninger: Tlf.: 0046 141 202050. Internett: www.gotakanal.se

(U)tradisjonell julefeiring

Hankø Dykkerklubb arrangerer tradisjonen tro juletrefest som så mange andre foreninger og klubber, men måten de gjør det på kan sies å være noe utenom det vanlige. Juletrefoten er byttet ut med et anker, og gangen rundt den pyntede julegrana foregår på 10 meters dyp. Men nissen skuffer ikke. Han har byttet ut Rudolf og de andre reinsdyrene med båt, og kommer selvfølgelig hvert år og deler ut klementiner som alle spiser (på bunnen!) etter å ha svømt rundt treet. Etter julefeiringen i det våte element serveres det gløgg og grillpølser grillet på gamlemåten over et bål på stranda.
Årets juletur var også jomfruturen med klubbens nye båt, en Sun 33 Open. Skroget og innerliner ble kjøpt ferdig, mens styrhus, rekker, leider, motorinstallasjon og innvendig støpearbeid er utført på dugnad. Etter over 1000 dugnadstimer ble båten så vidt ferdig til sin egen dåp. Klubbens første båt var en liten grå Zodiac som gikk under navnet ”Gråmusa”. Den enorme skjærgårdsjeepen ligner ikke mye på sin forgjenger, men det var allikevel ikke tvil blant medlemmene om at den måtte hete nettopp ”Gråmusa III”.
Hankø Dykkerklubb ble stiftet i 1977, og har cirka 100 medlemmer. Ønsker du å komme i kontakt med klubben ring Bengt Heder på tlf. 69 16 69 69 eller klubbens egen tlf. 41 43 25 81.

Flott fra Tonnes

Tonnes innenfor Hestmannen i Nordland har sendt redaksjonen et vakkert stemningsbilde som viser det splitter nye molo-og bryggeanlegget som var operativt fra i fjor. Tonnes Havne- og Båtforening er en ung forening med 94 medlemmer, 67 båtplasser og noen gjesteplasser.
Butikk, bunkers, spisested og rorbuer ligger 500 meter unna. Vi gratulerer med flott anlegg i vakre omgivelser!

Hydro trenger lift

Denne Hydrolift F-29 var på dypt vann tett inne ved land i fjor sommer. Den nådde kaien i Stavern en av sommerens regntunge dager - hvor den antakelig nådde sommerens bunnivå. For å komme derfra trengte båten sårt et løft, i bokstavelig forstand.