utgave nr 4 1999

Håndholdt GPS, mobiltelefon og kartplotter

Publisert Sist oppdatert

Hold GPS, mobil og kartplotter i hånden!


Kombinasjonen av elektroniske tjenester i et håndholdt apparat, ser ikke ut til å ha noen grenser. Nye NavTalk fra Garmin er mobiltelefon, GPS og kartplotter i ett og samme apparat på størrelse med en vanlig mobiltelefon.

Av Hans Due

Her gjelder det å henge med i svingene. Stadig nye konstellasjoner innen elektronikken ser dagens lys. GPS-en har revolusjonert navigasjonsmulighetene for folk flest. Nå kombineres GPS-teknologien med stadig flere funksjoner som kartplotter, radar, ekkolodd, og nå også mobiltelefon. Vi vet at det også finnes VHF i kombinasjon med GPS i håndholdte apparater, men disse vil det ta noe tid før dukker opp her hjemme på grunn av godkjenningsordninger.

Automatisk sendt posisjon

Foreløpig virker mobiltelefondelen kun i USA, men apparatet vil komme til Norge neste år og inneholde vårt europeiske GSM-system. Foruten en mobiltelefondel som har alle kjente funksjoner fra andre mobiltelefoner, har denne også en såkalt DTMF (Dual Tone Mulit-Frequens) funksjon.
Det vil i praksis si at man med mobiltelefonen og den innebygde GPS-en f.eks. kan abonnere på en sikkerhetstjeneste som gjør at du ved kun å trykke inn én knapp på apparatet, vil sende en mobiltelefonmelding til f.eks. en nødmeldingssentral som straks får opp melding om hvem som ringer, og den nøyaktige posisjonen for samtalen. Men dersom du ringer til en annen som har tilsvarende telefon, vil også han kunne lese av din posisjon.

GPS og kart

Den amerikanske utgaven har Highway-veikart og kystkart innebygget. I det øyeblikk du ringer noen, vil din posisjon merkes av på kartet i lesevinduet, slik at du kan si fra om hvor du er i verden til de som ikke har tilsvarende apparat. GPS-delen er en 12 kanals parallellmottager som er klargjort for differensiell GPS, slik at man også kan få posisjonsnøyaktighet helt ned til 1-5 meter. GPS-delen har muligheter for å lagre 250 kurspunkter med navn, symboler og kartposisjon. I tillegg kan man legge opp hele 20 ruter med 30 kurspunkter i hver rute. Det er lagret hele 106 kartdatum gjeldende for hele verden. Kartdelen vil bli utvidet etter hvert, og den europeiske versjonen vil selvsagt inneholde europeiske kart.
Apparatet er vanntett og derfor velegnet til bruk i småbåter. Garmin garanterer vanntetthet på opptil 30 minutter på 1 meters dyp.
.

Powered by Labrador CMS