utgave nr 5 2011

Førsteinntrykk: Zodiac Black Limited 550 - Fransk/norsk forbrødring

Kulturforskjeller til tross, det finnes eksempler på fransk/norsk forbrødring. Den nye Zodiac Black Limited 550 er det.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

Etter påtrykk fra den norske Zodiac-importøren, Fische Marine, har den franske RIB-spesialisten åpnet for en helnorsk innerliner. Det er designer Espen Thorup som har fått boltre seg med den nye innvendige layouten på en ny serie Zodiac 500 og 550. Innredningen er produsert for Fische av verftet i Polen som bygger Nordkapp og Sting.

Tøft design, rene flater

Zodiacs Pro Open-serie, 550 og 650, er i utgangspunktet to attraktive modeller i det norske markedet. Nyhetene som nå lanseres er noe rimeligere i innkjøp, samtidig som det etter vår oppfatning er lagt vekt på enda mer praktiske løsninger og gode, rene dørkflater. Det er lagt vekt på å skape en båt med et tøff design, med sorte og grå pongtonger.
Mest i øyenfallende er den nye styrekonsollen. Den er noe lavere og strammere i linjene enn på originalmodellen, og av den grunn fremstår etter vår oppfatning visuelt riktigere. Det er satt av god plass til en stor plotter og har en egen ”øy” med plass til kontrollboks og instrumenter. Den norske utgaven har et spesialdesignet ratt fra italienske Guzzi med eker i sorteloksert aluminium og en rattkrans med semsket skinn.

Vanntett konsoll

Vi likte spesielt det romslige stuverommet i konsollen, ikke minst fordi det er garantert vanntett. Hele konsollen er montert på en egen bunn med oppkant. Vindskjermen er grønntonet og er omkranset av en syrefast holdekant som med fordel kunne ha vært tykkere.
Den franske Pro Open 550 har to passasjerstoler montert helt akter, bak ståstolen ved konsollen. En ikke optimal sitteplass for passasjerene, trangt som det er, og stolene gjør det kronglete å komme til med akterfortøyningen. Stolene er fjernet på den ”norske” utgaven, og det er blitt befriende luftig. I stedet er det montert en ”svigermorstol” foran styrekonsollen. Den kan også fjernes og erstattes med et lokk foran. I tillegg er det stuverom i sittebenken i baugen.

Leken og lett

Også ståstolen er borte. Den er erstattet med en innovativ sitte- og ståstol. Seteputene er utformet som en ”sadel”, slik at føreren og passasjer får god sidestøtte, samtidig som det er enkelt å klemme seg fast med bena i stående posisjon.
Vi har tidligere langtidstestet en Pro Open 550 med 115 hk Evinrude E-tec. Det er en morsom båt, men selvsagt litt vár for slag fordi den er kort. Toppfarten ble da målt til rundt 40 knop. Forbauselsen var derfor stor da vi oppdaget at den norske båten faktisk gjorde nærmere 35 knop med to mann om bord, og det viktigste; med en 70 hester E-tec på hekken. Her er det mange penger å spare. Og du får mye moro for pengene.

Fakta - Zodiac Black limited 550

CE-kategori: C
Produksjonsland: Frankrike/Polen
Design: Zodiac/Espen Thorup
Lengde i meter: 5.20
Bredde i meter: 2.20
Vekt tørr båt: 315
Drivstoff i liter: XX (fast tank)
Max antall personer: 12
Motoreffekt fra-til hk: 70-90
Motor testbåt: Evinrude E-Tec 70 hk
Sylindervolum: 1295
Antall sylindre: 2 sylindret rekke
Effekt i hk (kw) 90 (67)
Toppfart i test knop: 35/4700 omdr